PUBLICITAT

Treball clandestí, denúncies i aldarulls al primer basar xinès

  • El propietari no ha presentat cap paper per tenir el permís
JOAN RAMO BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La Policia parlant amb el propietari del basar, dimecres passat. Foto: ana / a. r.

El primer basar xinès que obre a Andorra s'ha donat a conèixer entre els ciutadans del país però no precisament pels seus preus baixos, sinó perquè el seu gerent i propietari ha comès tota mena d'irregularitats i ha demostrat que com a cap d'una botiga deixa molt que desitjar en el tracte als seus empleats, més propi del gegant asiàtic on ja se sap que els drets laborals són inexistents i que la competitivitat dels seus preus són en gran part fruit de l'explotació als treballadors, com reconeixen els mateixos països europeus.

Doncs bé, aquest empresari xinés, aprofitant l'obertura econòmica, va obrir no fa gaire aquesta mena de tot a cent que tant proliferen a Catalunya, a l'avinguda Príncep Benlloch d'Andorra la vella, i en poc temps ja acumula diverses denúncies de treballadors, hi ha dos incoaccions per treball clandestí i s'han controlat dues persones en situació irregular que no han efectuat cap tràmit al Servei d'Immigració, segons va informar ahir el Govern.

Tampoc té permís de residència i treball el gerent del comerç Bon Preu –que és com s'anomena el basar–, que sí ha presentat la sol·licitud de residència i treball per compte propi, però resta pendent d'aportar tota la documentació necessària.

El passa 12 de febrer el basar va rebre la visita d'un inspector de treball i de la Policia. Dos dies més tard la secció d'Immigració de la Policia li notifica la incoació d'un expedient de proposta de dues sancions de 3.000 euros cadascuna pel control de dos treballadors sense autorització del Servei d'Immigració (realitzades el dia 12 de febrer), i una altra sanció de 3.000 euros per un nou control d'un d'aquests treballadors sense autorització del Servei d'Immigració (inspecció del mateix dia 14 de febrer). I actualment hi ha dos incoacions de sanció per treball clandestí, notificades amb proposta de sancions de 6.000 i 3.000 euros, respectivament.

Quitança als empleats / No s'acaben aquí els problemes per a l'administrador del comerç, que ha de fer front a tres denúncies de treballadors perquè no ha satisfet la indemnització corresponent.

A tot això s'hi barreja la intervenció de la policia en almenys dues ocasions per aldarulls entre el propietari xinès i algun dels seus treballadors que reclamaven els seus diners, així com el mal ambient que regne en el barri, entre la resta de comerciants i els mateixos veïns pels problemes que està causant aquest negoci.

Vaja, que pel que sembla l'administrador està poc familiaritzat amb les lleis d'immigració i de treball, una falta d'informació que probablement li serà de poca ajuda per rebre els permisos que té pendent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT