PUBLICITAT

Martí i Burgués donen versions diferents de la destitució de Medina

  • El cap de Govern diu als pares que l'informe de l'experta en neonatologia evidencia «mala praxis»
  • Els pares demanen responsabilitats pel trasllat i diuen que Medina no hauria de seguir exercint
LAIA F. MAROT
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
La ministra de Salut i presidenta del SAAS, Cristina Rodríguez, i el director del SAAS, Lluís Burgués, ahir abans de la roda de premsa. Foto: TONY LARA

Ahir a primera hora del matí, els pares del nadó mort a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell el passat 5 de febrer, es van reunir amb el cap de Govern per ser informats dels continguts dels peritatges sol·licitats i de la presa de decisions fins al moment. El pare de la nena, Josep Lluís Criado, va explicar que Toni Martí els va assegurar que «l'únic informe que tenen de moment és el de l'experta espanyola en neonatologia», que aquest «evidencia que no es va actuar correctament» i que «per aquest motiu han decidit destituir el cap del servei de pediatria», Manuel Medina. Una decisió que «no ens ha sorprès gens, perquè des del primer moment sabíem que el pediatra no havia fet una bona feina. L'únic que ens ha sorprès es que la decisió arribi 23 dies després».

La direcció del SAAS, però, no va argumentar la destitució del cap de pediatria per una mala praxis en el cas del nadó, sinó que va assegurar que «no se li dóna la responsabilitat a Medina». La presidenta del SAAS i ministra de Salut, Cristina Rodríguez, i el director, Lluís Burgués, compareixien ahir davant la premsa poques hores després que el cap de Govern s'hagués reunit amb els pares, defensant la versió que la destitució s'havia decidit per la «remodelació del departament», però admetent que «la situació de tensió pel cas del nadó» l'ha accelerat. De fet, Burgués va dir que quan surti la convocatòria de la plaça de cap de departament, «Medina es podrà presentar». Els pares es van mostrar contrariats davant aquesta explicació, ja que, segons ells, la primera vegada que es van reunir amb Burgués, aquest va defensar el departament de pediatria i va dir que «era dels que l'hospital estava més orgullós». Per altra banda, consideren que Medina no hauria de continuar exercint com a pediatra a l'hospital.

ATENCIÓ «PRECÀRIA» / Els únics punts de convergència entre les dues parts va ser el fet que el registre clínic no estava complert. El pare va explicar que això queda evidenciat en l'informe de la neonatòloga. Burgúes va admetre que «va ser una de les disfuncions del servei» , i que per aquest motiu «costava saber si l'actuació havia estat bona o no». L'altre punt d'encontre va ser el fet que «l'atenció a les famílies és precària», i Rodríguez va afegir que cal un seguiment psicològic per als familiars i que «cal solucionar-ho el més ràpid possible». Finalment, la direcció del SAAS també ha tret com a primeres conclusions que caldria haver contactat amb l'hospital de referència.

DIVERGÈNCIES EN EL TRANSPORT / Un altre de les declaracions del director del SAAS que va deixar els pares del nadó contrariats va ser la conclusió que «la coordinació del transport sanitari va ser correcte i es va fer tot allò humanament possible perquè es traslladés» ja que, segons Criado, «el cap de Govern ens ha dit que l'informe de transport encara no el tenien», i que l'està realitzant una experta forense francesa en trasllats.

Pels pares, que Burgués defensi que el protocol de trasllat ha funcionat «és una falta de respecte a la família, que vam estar més de sis hores esperant una ambulància». Burgués va explicar ahir durant la roda de premsa que és imprescindible pel trasllat d'un neonat que es faci amb ambulàncies pediàtriques i que per un conjunt de «malaurades circumstàncies» no va arribar a temps, i va assegurar que no és possible fer-ho amb un transport convencional adaptat: «fa més de vint anys que no es fa ». També va dir que s'havien plantejat hipòtesi de tenir aquest servei a Andorra, però pels pocs casos anuals en què es donen aquests trasllats (set o vuit), no poden mantenir aquest servei i que per això depenen de Barcelona.

En aquest punt els pares també van divergir de Burgués, i van reiterar que des del SEM de Catalunya els van explicar que «sovint es fan transports de neonats amb ambulàncies convencionals , ja que només n'hi ha dues d'específiques per a tota Catalunya, i que no arriben a tots els serveis». També els van explicar que «el trasllat és una situació explosiva de servei», i que es necessitava un pediatra i una infermera. Els pares, doncs, treuen conclusions molt diferents del SAAS: «Hi ha més opcions quan es tracta de la vida d'un nadó, i s'ha de tenir algun recurs més» i que «si no es va fer, és perquè ningú va voler agafar aquesta responsabilitat». Per aquests motius, no abandonaran: «Mantenim que hi hauria d'haver algun responsable del trasllat».

Durant els dos dies que van estar al tanatori, ningú de l'hospital va anar a donar el condol a la família ni cap explicació. El pare del nadó va retreure ahir que «sigui necessària una queixa perquè la direcció s'assabenti de la mort d'un nadó de dos mesos i mig». En aquest sentit, Rodríguez va assegurar durant la roda de premsa que «s'ha recordat» al personal que cal informar en els casos de defuncions. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT