PUBLICITAT

Una denúncia cada tres dies

  • Dels 115 casos de maltractaments atesos per la Policia l'any passat, 45 van acabar en detenció
  • El perfil majoritari de l'agressor és el d'un home resident no andorrà d'entre 30 i 39 anys
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

La Policia va atendre l'any passat 115 denúncies relacionades amb maltractaments en l'àmbit domèstic. És a dir, fent una estimació, cada tres dies un ciutadà o ciutadana acudeix a la Policia per casos de violència domèstica. D'aquestes 115 denúncies, 42 van estar relacionades amb maltractaments físics, 38 amb maltractaments psíquics i 35 amb ambdues coses.

Malgrat que la xifra de casos atesos per la Policia supera el centenar, si es compara amb els anys anteriors podem parlar de dades positives. El nombre de denúncies va caure un 20%. Al 2012 n'hi va haver 138, al 2011 134 i al 2010 de nou 138. Per tant, xifres superiors en tots tres casos que les del 2013.

D'altra banda, i segons dades facilitades pel Cos de la Policia, del total de denúncies gestionades, 45 van acabar amb alguna detenció. Una xifra similar que la del 2012 (llavors van ser 47) i superior a la del 2011 i 2010 (22 i 32 respectivament). Aquí cal constatar que al 2011 va entrar en vigor la modificació del Codi Penal, per tal d'eliminar el concepte d'habitualitat que havien de tenir les agressions per ser considerades delicte. En l'actualitat el Codi Penal és més dur i per tant es produeixen més detencions. Just el doble que abans d'entrar en vigor els canvis legals.

UN home d'entre 30 i 39 anys / Dels 45 detinguts per casos relacionats amb l'àmbit domèstic durant el 2013, 28 van ser per agressions físiques, dos per agressions psíquiques i 15 per totes dues coses. El perfil més majoritari d'aquests detinguts és el d'un home (38 homes per set dones), d'entre 30 i 39 anys d'edat (gairebé la meitat del total), i resident no andorrà (més de la meitat del total). Hi va haver 16 detinguts andorrans.

També destaca, en les dades facilitades per la Policia, que d'entre les persones que van passar a disposició judicial per casos de violència domèstica, hi ha un menor (un fet que mai s'havia donat els darrers anys), i una persona de més de 60 anys (tampoc s'havia donat els anys anteriors). D'altra banda, hi ha dos joves de 18 a 21 anys i cinc no residents.

S'ha de tenir en compte que dins els maltractaments domèstics entren també casos de violència envers familiars que conviuen al mateix nucli. Tal i com es detalla a l'article 114 del Codi Penal, el maltractador és aquell que «exerceix violència física o psíquica sobre el qui sigui o hagi estat el seu cònjuge o persona amb la qual mantingui o hagi mantingut una relació anàloga de convivència o sobre els antecedents, descendents, germans propis o d'aquesta persona, o qualsevol altra persona subjecta a la guarda de l'un o de l'altre».

menys retorns amb la parella / Moltes de les dones que acudeixen a la Policia per denunciar casos de maltractaments són derivades a l'Equip d'Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere (EAID). Com a aspecte positiu a destacar en el balanç de l'any passat, «cada vegada són més les dones que no retornen amb la parella», tal i com va subratllar l'educadora social i integrant de l'equip, Caterina Aleix, el novembre passat. El 2013 van ser 106 (el 65%) que no ho van fer, en front de les 39 que van tornar amb l'agressor. Aleix va explicar que és una dada positiva, sobretot tenint en compte que els experts «diuen que calen de tres a cinc intents abans de deixar la parella». La dada negativa, però, és que el 67% de les dones no denuncia els abusos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT