Contra els córners no hi ha sistemes

• La selecció sap aturar els atacs visitants però és castigada a pilota aturada i en una errada en un refús
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Epureanu, capità de Moldàvia i autor de dos gols, lluita per rematar en un córner amb Emili, Ilde i Òscar, ahir Foto: TONY LARA

La pilota aturada va sentenciar la selecció en el partit amistós d'ahir contra Moldàvia, en una nit freda però sense neu a l'Estadi Comunal. Es van poder veure les novetats tàctiques i els canvis en l'onze que vaticinava Koldo Álvarez en el prepartit, però contra els córners, no hi ha sistemes i partint del servei de cantonada, el combinat que dirigeix Ion Caras va evitar allò que havia passat a l'agost: l'1-1 de l'amistós en terres moldaves.

La sortida al terreny de joc va deparar les primeres sorpreses de la tricolor. No hi eren habituals com Marc Pujol o Ayala. Tampoc Riera... Sona el xiulet inicial i Andorra dibuixava un 4-4-2 al verd, sortint a pressionar en comptades ocasions con en el servei inicial, d'altres, la gran majoria, arreplegada.

Un dibuix tàctic, però, que el seleccionador va remarcar com una conseqüència dels «retocs en la manera de defensar», tot i que ell va deixar clar que Andorra va jugar amb el 4-2-3-1 de sempre. Sigui com sigui, es podia veure més una línia de quatre amb dos homes pressionant davant que no la del doble pivot, amb tres davant i una referència a dalt. Així va jugar durant més d'una hora i no va anar malament... Tret de les jugades a pilota aturada, la medicina dels de la tricolor quan busca el gol. Vuit córners van treure els visitants abans del descans, estrenant-se en aquest apartat quan no s'havia complert el primer minut de joc. Andorra, que marcava a l'home, va defensar bé i Ilde va netejar el perill al primer pal.

Moldàvia va tenir més cura en defensa que a l'agost, no fos que un gol local fes sortir de nou els fantasmes d'aquell empat però en atac va ser la mateixa, incidint en les bandes, buscant Dedov a l'ala esquerra i i brasiler nacionalitzat Henrique a la dreta –tots dos a cama canviada–, perquè aquests busquessin l'altura del nou Piscuciac o la velocitat del segon punta, Antoniuc. Aquesta opció no va ser gaire eficient a primera vista, però també és cert que va generar els serveis de cantonada que tant va patir la defensa tricolor.

Abans del quart d'hora els visitants ja sumaven cinc córners. El segon i el tercer van acabar com el primer, amb refús, però al quart la centrada de Dedov va trobar el cap de Posmac, que va rematar fora però a la cinquena, al minut 13 i en un calc de la jugada anterior, Posmac va optar per deixar-la morta a Epureanu, i aquest es va girar i va afusellar Pol.

Al 18, l'autor del gol va tornar a posar a prova el porter andorrà també arran d'un córner, el sisè. I al 21 va treure de banda Armas, Antoniuc la va penjar a l'olla, Pol va refusar xocant amb Ionita, Emili va xutar a l'aire en lloc de refusar i Henrique va marcar a porta buida.

El 0-2 va atemorir la tricolor, que va recular més metres. Es va tancar més, defensant en l'àrea petita les centrades d'Henrique i Dedov, i això va permetre generar segones jugades com per exemple en el minut 40, amb un refús curt al primer pal que desaprofitarien Antoniuc i Ionita.

En la segona part Moldàvia, que ja havia fet els deures, va estar més adormida, amb una marxa menys. Andorra, igual. Només van tenir cinc córners més, però és que al segon que treien, al minut 51, Henrique la va posar al cap d'Epureanu i aquest, en carrera, no va perdonar el 0-3. Al 63 va poder passar el mateix, en la mateixa situació i amb els mateixos protagonistes, però va aparèixer Marc Garcia per treure-la a la línia de gol, tres minuts després de què una centrada xut d'Adri acabés fent tremolar el travesser.

Aquesta i una jugada de Cristian al minut 71 –va driblar el porter i sense angle va assistir a Moreno perquè marqués a plaer, però que Epureanu va tallar a temps– van ser les ocasions més clares d'una Andorra que en atac tampoc no va estar gens fina.