PUBLICITAT

Els Bombers recuperaran el transport sanitari no medicalitzat

  • Recasens reclama més efectius humans i noves ambulàncies per poder assumir el servei
  • La llei del Cos està enllestida al 50%, falta definir graelles salarials i com retribuir especialitats
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Recasens i Martí conversen, ahir durant els actes de celebració de la diada Foto: ÀLEX LARA

Els Cos de Bombers viurà dos canvis importants aquest 2014. Per una banda, la recuperació d'una part de la gestió del transport sanitari del país, una reestructuració que forma part d'un nou model en el que treballa el Govern i que estarà enllestit en un mes, segons va informar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot. Per altra, la futura llei del Cos de Bombers, que l'Executiu confia tenir enllestida abans que acabi l'any.

Tal i com ja va avançar fa un parell de setmanes el ministre portaveu, Jordi Cinca, el Govern vol reestructurar el model de transport sanitari per millorar-lo i «fer-lo més econòmic». Això no implica, però, fer marxa enrere i tornar al model del 2007, on el Cos de Bombers n'assumia pràcticament tota la gestió. El model en el que treballa el Govern retorna competències als Bombers en el cas del transport bàsic no medicalitzat, és a dir, en aquell on no es requereix la sortida d'un metge. El servei amb ambulància medicalitzada i que requereix d'un professional titulat en medicina el seguirà assumint el SAAS, va explicar Espot. Tampoc hi haurà canvis pel que fa al transport programat, que el seguirà gestionant la Creu Roja.

Davant les noves competències que els Bombers assumiran els propers mesos, el seu director, Joan Carles Recasens, va reclamar ahir, aprofitant la celebració de la diada de Sant Joan de Déu, més efectius humans i tècnics. Pel que fa a la primera petició, va assegurar que necessitaran «cinc bombers més» (a banda de les cinc places de bombers jubilats pendents de cobrir, dues d'elles es troben en procés de concurs públic), els quals no només farien feines de transport mèdic, sinó que ajudarien a cobrir la «manca de personal» ja que actualment s'estan fent i es deuen «moltes hores extra». I pel que fa a la segona petició, va recordar que ara tenen quatre ambulàncies i que en necessitarien «una o dues més» per garantir el servei». Recasens va recordar que quan assumien el transport al 2007 realitzaven entre 7.000 i 8.000 serveis l'any amb cinc ambulàncies.

Davant aquestes demandes, Espot va respondre que si finalment es concreta aquesta «participació més important del Cos», sí que s'haurà «de pensar en millorar les ambulàncies convencionals». En relació a la demanda de més personal, va manifestar que s'haurà de determinar si les cinc places que s'estan cobrint mitjançant concurs intern i extern «són suficients o si caldrà algun mitjà suplementari».

La llei del cos de bombers, al 50% / L'altre aspecte tractat tant per Espot com per Recasens durant els seus discursos en el marc de la diada va ser la llei del cos de Bombers. Recasens va lamentar que s'arrossega des del 2004 i que fins ara, després de quatre equips directius, «ningú ha estat capaç d'aprovar-la». Sembla que aquesta situació, però, canviarà aquest 2014 ja que els treballs s'han reprès els darrers mesos. «És una necessitat i tenim l'esperança d'entrar-la a tràmit parlamentari durant aquesta legislatura», va manifestar Espot, tot recordant que juntament amb el de l'ensenyament, són l'únic cos del país que no disposa de la seva pròpia llei.

El ministre de Justícia i Interiorva assegurar que la meitat del text «ja està tancat» i que manquen aspectes més punyents els quals generen més debat, com la graella salarial i el reconeixement de les especialitats. Des del Govern aposten perquè aquestes estiguin retribuïdes, però el debat es genera quan s'ha de concretar quines especialitzats i amb quina remuneració concreta.

Segons Recasens, actualment només es paga l'especialitat de muntanya, d'immersió i de rescat caní. «Però n'hi ha fins a 28, i totes s'han de pagar perquè tenen la seva importància dins del Cos», i perquè requereixen de més formació i responsabilitat. Pel que fa a la quantitat econòmica concreta, va explicar que la proposta feta des de la direcció del cos és que sigui la mateixa retribució que es dóna al Grup de Rescat de Muntanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT