PUBLICITAT

Mor als 89 anys el cirurgià Joaquim Cardelús

  • Va ser el primer director, el 1970, de la Clínica Meritxell
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cardelús, en una imatge facilitada per Molines Patrimonis Foto: MOLINES PATRIMONIS

El prestigiós cirurgia Joaquim Cardelús Pons va morir ahir a les 15 hores a l'edat de 89 anys. Segons van informar des de Molines Patrimonis, el pare de la consellera delegada de l'empresa, Montserrat Cardelús, i de Xavier i Meritxell Cardelús, va patir una insuficiència respiratòria.

La vetlla tindrà lloc avui a partir de les 9 hores del matí al domicili familiar, a Hortalet de Molines-Xalet Cardelús, a la plaça Rebés d'Andorra la Vella. Pel que fa al funeral, s'oficiarà dimarts a les 11 hores del matí a l'església de Sant Esteve de la capital.

Nascut a Arenys de Munt l'any 1924, Cardelús era fill d'un reconegut metge que va exercir a aquesta mateixa localitat. Joaquim era el fill gran i tenia cinc germans. Durant la guerra civil espanyola i mentre va durar el conflicte, va treballar a la farmàcia familiar d'Olot.

Un cop acabada la guerra va fer el batxillerat a Girona. Posteriorment es va desplaçar a València per estudiar medicina tot i que els últims cursos ja els va cursar a Barcelona.

Amb la carrera de Medicina acabada, es va especialitzar en urologia. Mentre desenvolupava l'especialitat va treballar a l'hospital Clínic. Dos dels doctors amb els quals va col·laborar eren eminències mundialment reconegudes com són els doctors Gilbernet i Puigverd. Després de finalitzar urologia, Cardelús es va especialitzar en cirurgia general.

L'any 1955, un cop ja finalitzats tots els estudis, va començar a treballar com a cirurgià a l'Hospital de la Seu d'Urgell. Va ser a la capital alturgellenca on va conèixer, l'any 1958, Carme Maestre, filla del doctor Xavier Maestre de cal Molines. En Joaquim i la Carme es van casar el 31 de maig del 1960 i van tenir tres fills: Montserrat i els bessons Xavier i Meritxell.

Director de l'hospital de la cass / Cardelús es va fer una gran reputació com a cirurgià a l'hospital de la Seu d'Urgell i a la resta de llocs on va treballar, va voler destacar ahir Molines Patrimonis. El prestigi acumulat va ser la clau que va derivar en què els responsables de la recent creada Caixa Andorrana de la Seguretat Social li proposessin ser el director de l'Hospital que la CASS va decidir crear el 1970 per cobrir les necessitats de la societat andorrana; s'anomenaria Clínica Meritxell.

Cardelús va dimitir com a director de la Clínica Meritxell per la desavinença amb la no ampliació del centre i l'aposta de la CASS per la Clínica de Santa Coloma. En la part final de la seva vida professional, va treballar un temps en la mateixa Clínica de Santa Coloma i finalment va passar visita d'urologia a l'Hospital de la Seu d'Urgell. Als 65 anys es va jubilar.

Un cop jubilat es va dedicar a les seves aficions: estar amb la família, tocar el piano i aprendre anglès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT