PUBLICITAT

Virtus unita fortior, 2.0

  • Neix el primer espai de ?coworking' a Andorra amb l'objectiu d'esdevenir una «fàbrica d'idees» H Està ubicat a la torre de Caldea
L. F .M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alfons Miralles i Felip Gallardo, dos dels creadors de ?coWoking Andorra' Foto: ÀLEX LARA

«‘Virtus, unita, fortior' és el lema ideal pel coworking. Andorra té aquest lema des de fa segles, la unió fa la força, i si ens unim, podem crear negoci i fer un país millor». Aquest és el lema doncs del primer espai de treball compartit d'Andorra, tal i com va explicar ahir un dels seus creadors, Alfons Miralles. La idea va nàixer a finals del 2011 i Miralles, juntament amb Felip Gallardo i Xavier Altimir, han estat dos anys treballant-hi,buscant el finançament i el lloc, que havia de ser «adient i emblemàtic», com és el cas de la torre de Caldea, on s'han instal·lat.

Coworking és un concepte que va sorgir el 2009 als Estats Units i consisteix en crear un espai físic de treball on els professionals tinguin la possibilitat de compartir coneixements i col·laborar. Un espai que en el cas andorrà va destinat a «autònoms, petits empresaris i per gent de fora que busqui llocs per treballar on estar a gust».

Segons va explicar Miralles, ja hi ha interessades persones de fora que estan buscant despatxos de coworking per poder-se establir. «De moment tenim unes 18 demandes i disposem de 25 places». Pel que fa al perfil dels professionals interessats, n'hi ha de tots els sectors: «2.0, un economista, persones dedicades a l'exportació, del camp audiovisual... gent d'aquí i de fora, entre ells anglesos de la comunitat resident». Els creadors volen que hi hagi gent del mateix sector i de diferents, per tal que aquests puguin col·laborar en el seu camp pe`ro interactuar amb els altres.

coWorking Andorra ofereix s'ofereix doncs un espai format per la sala de reunions, un despatx conjunt i un espai de lleure, la connexió wifi (dimensionat en funció dels ocupants) i impressora. Però tenen clar que «l'espai sense la gent no val res» i l'objectiu és que es «creïn sinergies entre els diferents professionals que l'utilitzin», va afegir Gallardo,

Pel que fa al preu, els creadors van assegurar que són assequibles i flexibles. Hi haurà dues o tres modalitats de pagament, per dies, setmanes o mensualment. «Hi ha unes tarifes, però depèn del cas. Serem oberts. La nostra competitivitat no ha de venir donada pel preu, no és el que busquem. El que volem és crear comunicat i no perdre diners. El coneixement és el més important. No es tracta de venir aquí a fer diners» va voler clarificar Gallardo, que va afegir que «si tu tens una idea i te la guardes, el més provable és que aquesta es mori. Nosaltres pensem que si les comparteixes, l'únic que pot passar es que creixin i que s'acabin duent a terme l'execució», i per aquest motiu prioritzen el fet de compartir els coneixements.

A banda de l'espai, coWorking Andorra vol impulsar aquesta col·laboració, i per dinamitzar-la els creadors han previst fer reunions informals setmanalment perquè la gent conegui els seus projectes, i estan estudiant fer periòdicament (un cop cada tres mesos, com a mínim) unes sessions on puguin intervenir Business Angels o emprenedors que estiguin començant, i portar conferenciants. «Volem implicar-nos també amb la societat andorrana per oferir uns serveis». Per altra banda, també estan contactant i buscant acords amb coworkings espanyols i francesos, «perquè la gent d'aquí pugui anar a coworkings fora si li ha sortit algun client o té oportunitat de negoci, i dels altres països puguin venir aquí durant uns dies».

Pel que fa a buscar el contacte amb els business angels, Gallardo va explicar que precisament una de les motivacions que el va portar a tirar endavant aquest projecte va ser el fet que els inversors andorrans no puguin dir que marxen fora a fer rondes de finançament perquè aquí no hi ha idees. «¿On vas? ¿On es mouen els emprenedors? Nosaltres demostrarem que es pot invertir al país».

Els impulsors d'aquesta iniciativa defensen que a Andorra hi ha gent preparada i una cantera important d'universitaris «als qual pagues una formació, i no hauríem de deixar escapar ni que es produeixi aquesta diàspora de talent». Miralles va afegir que «creiem que Andorra necessita crear teixit empresarial i creure més en el talent del país. Un país sense activitat econòmica no té futur, o fins i tot una parròquia o un poble. Les ciutats dormitori no són viables».

coWorking Andorra vol ser doncs «una fàbrica d'idees que uneixi la gent emprenedora i amb inquietuds, que n'hi ha molta, i facilitar que la gent desenvolupi les idees, tingui èxit i faci negoci al darrera»; Miralles va afegir que «la competència no la tenim al país, la tenim fora, i ens hem d'ajudar». Segons Gallardo, el coWoking «seria com el camp base si volguéssim escalar l'Everest, i d'aquí comença el camí propi».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT