PUBLICITAT

El peritatge del SAAS conclou que no hi ha mala praxis en el cas del nadó

  • Els informes d'experts exposen que res hauria canviat si s'hagués derivat el cas a un altre hospital
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'interior de l'Hospital Meritxell, en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

El cas del nadó prematur mort el passat cinc de febrer a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell va donar ahir una nova volta de rosca. Si fins ara el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), s'havia mantingut al marge de respondre a les acusacions dels pares i al contingut del peritatge fet per la neonatòloga que va fer públic la família, ahir va facilitar –això si, a través d'un comunicat– els resultats dels informes pericials encarregats als professors universitaris Carlos Rodrigo Gonzàlez de Liria i Carlos Martínez Monzón. Aquests contradiuen en bona part el contingut del primer peritatge de la neonatòloga, Montse Garriga, ja que exposen «que no hi ha cap indici de mala praxis dels professionals de la salut» de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell durant les setmanes que la nena va estar hospitalitzada.

A més, el peritatge deixa clar –en aquest cas el doctor Rodrigo– que no es disposa de cap dada definitòria que suggereixi que l'evolució final de la pacient prematura «hagués estat una altra en cas que el nadó hagués estat ingressat en un altre centre de més nivell». És a dir, i responent al que sempre han criticat els pares de la nena, de l'informe s'extreu que si s'hagués optat per no traslladar el nadó de l'Hospital Clínic (que és on va néixer) a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, o si s'hagués optat per derivar-la de nou a Barcelona quan no guanyava pes, el desenllaç hagués estat el mateix.

Pel que fa a tota la problemàtica del trasllat quan la nena va empitjorar (els pares han assegurat sempre que es va fer tard i que s'hagués pogut recórrer a una ambulància convencional com a última opció), els informes «expressen que en tot moment l'actuació dels metges en l'aplicació dels protocols de trasllat va ser l'adequada, sense detectar-se conductes ni omissions imprudents», va assegurar el SAAS, alhora que subratllen «la impossibilitat de realitzar el trasllat per la via terrestre a causa de la inestabilitat clínica de la pacient».

El saas tanca la investigació / Amb els resultats a la mà, el SAAS va exposar en aquesta mateixa nota que dóna «per tancada la investigació externa» i que continua «amb l'anàlisi de les mesures correctores per adoptar internament».

Finalment, va voler subratllar que no han informat sobre el resultat de la investigació fins disposar de la totalitat dels peritatges interns. És a dir, que no s'han pronunciat fins ahir, que és quan van rebre els dos informes, que és quan han pogut recopilar tota la informació. Una informació que ahir mateix a la tarda va ser lliurada als pares de la nena. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT