PUBLICITAT

Un transsexual demana ser traslladat amb les preses

  • Al mòdul femení s'hi troben familiars
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'accés al Centre Penitenciari. Foto: TONY LARA

Jonatan és ara Naraya. És el cas d'un intern de la presó que diu que se sent dona i que reclama a la direcció del centre que se'l traslladi al mòdul femení. Ja quan al principi va ingressar en un mòdul preventiu va expressar el seu malestar als responsables de la presó. L'advocada d'aquest transsexual ha presentat a la batllia la petició per fer aquest canvi, tot i que la direcció al·lega que la llei no preveu casos com aquest i que només contempla que els interns siguin separats per sexe, i en el cas de Jonatan el seu DNI espanyol diu que el seu sexe és masculí.

El pres va ser detingut farà un any en la macro-operació Dalton per presumpte tràfic d'estupefaents. També van ser detinguts el pare –que es troba en llibertat provisional després d'un temps a la Comella–, la mare i tres germans.

Naraya va ser avaluada pels metges del centre penitenciari, que van elaborar un informe en el qual aconsellaven que és millor que no estigui amb els altres interns. Ara està separada de la resta, i seguint les recomanacions de l'informe psicològic es troba en un mòdul amb un pati més petit i en una cel·la a part amb dutxa. Per la resta, pot fer les mateixes activitats que els altres presos: anar al gimnàs, als tallers ocupacionals, etcètera.

És la primera vegada que els responsables de la Comella es troben amb una situació com aquesta. Jonatan no està operat de canvi de sexe, i per tant no pot ser considerat dona encara que ell diu que s'hi sent i que està fent un tractament hormonal per poder sotmetre's a l'operació.

Escorcolls / Una altra de les seves peticions és que els escorcolls es facin per mètodes electrònics sense que s'hagi de despullar i que pugui fer conjuntament activitats amb les altres internes. Segons van apuntar ahir fonts de la presó, es creu que un dels motius que l'empenyen a demanar al trasllat és que al mòdul femení s'hi troben la seva mare, una germana i la núvia del seu germà.

La seva advocada ha reclamat a la batllia que sigui traslladat al mòdul femení per respectar la seva dignitat. De moment serà difícil atendre la petició ja que la llei no ho contempla.

En el cas d'Espanya, la Direcció General d'Institucions Pentenciaries va decidir que els transsexuals que ho desitgin poden sol·licitar el seu ingrés en els mòduls de dones, encara que no s'hagin sotmès a una operació de canvi de sexe o conservin oficialment el seu nom d'home. Aquesta mesura garanteix, a més de l'internament en el mòdul o centre més adequat, la pràctica d'escorcolls per mitjans electrònics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT