PUBLICITAT

Reactivada la rotonda a la sortida d'E-E, cinc anys després de licitar-se

  • El Govern anuncia una sanció a la constructora de «bastants centenars de milers d'euros» pels retards
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Parts de la rotonda disposats a la zona d'obres des de fa mesos, en una imatge d'ahir Foto: TONY LARA

La rotonda que s'ha de construir a la Carretera General 3, a la sortida d'Escaldes direcció la Massana, estarà operativa i serà transitable als vehicles a finals del proper mes de setembre. El desbloqueig de les negociacions entre el Govern i la constructora permetran reiniciar les obres dilluns de la setmana vinent, després que els treballs estiguessin completament aturats des de l'abril del 2012.

La infraestructura viària, ubicada a la part alta de l'avinguda Fiter i Rossell, va ser adjudicada pel govern d'Albert Pintat el maig del 2009 a l'empresa Cevalls. Va ser també una reivindicació del llavors cònsol d'Escaldes i ara cap de Govern, Toni Martí. Durant aquests cinc anys els treballs han avançat amb comptagotes, amb diverses aturades, fins la definitiva de l'abril de fa gairebé dos anys a causa del concurs de creditors que va presentar la subcontractista encarregada de fer l'estructura metàl·lica de la rotonda.

En qualsevol cas, el Govern ho considera un «retard injustificat», motiu pel qual aplicarà una sanció important que serà de «bastants centenars de milers d'euros», segons va explicar ahir el ministre de Territori, Jordi Alcobé. La quantitat exacta encara no s'ha concretat i no es farà fins que acabi l'obra, va explicar el ministre, que serà quan es podrà determinar el retard exacte de la infraestructura.

Negociacions per abaratir el cost / Alcobé va assegurar que des que es va acabar el darrer termini de finalització, establert de manera justificada l'abril del 2012 (després d'antics retards), les dues parts han estat en negociacions per intentar abaratir el cost de la infraestructura. Però durant aquests gairebé dos anys «no s'ha trobat la fórmula», en part perquè es tracta d'una obra que ja està «a mig fer». És a dir, que seguirà costant els 3,7 milions d'euros anunciats, tot i que s'haurà de reduir a aquest preu la sanció acordada.

Així, el ministre d'Economia i Territori va voler negar que hagi influït en tot aquest procés la demanda d'informació presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata fa dues setmanes, demanant què estava passant amb aquesta obra i si el Govern havia fet alguna cosa al respecte per reactivar-la. El PS lamentava «l'extraordinària molèstia» que representava «als veïns i vehicles que han de circular per aquest tram, inclosos els turistes»

El nou termini previst de finalització és el proper 19 de setembre. A partir d'aquí, el Govern farà treballs de pavimentació i de senyalització perquè es pugui obrir al trànsit a finals d'aquell mes.

La rotonda serà una estructura suspesa sobre el riu a uns 30 metres d'alçada, amb un disseny singular a càrrec del despatx d'enginyeria Carlos Fernández Casado de Madrid, que també ha dissenyat els ponts de París i Madrid, així com els accessos al Túnel de les Dos Valires.

En un primer moment, la rotonda servirà per poder fer un canvi de sentit a la sortida de la parròquia escaldenca sense haver de desplaçar-se fins a la rotonda de la boca oest del túnel de les Dos Valires. En un futur, el pla sectorial contempla que aquesta nova rotonda doni accés a una desviació cap a la zona del col·legi Sant Ermengol que descongestionaria el trànsit de les parròquies centrals. Es tracta, però, d'un projecte sense data.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT