PUBLICITAT

L' Engega vol actualitzar un parc automobilístic vell de deu anys

  • L'usuari haurà de sol·licitar les ajudes a Tràmits i disposarà de tota la informació la setmana que ve
  • Els beneficiaris són els particulars, les empreses, les societats i les organitzacions no lucratives
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns vehicles passen la inspecció tècnica a les instal·lacions d'Aixirivall. Foto: TONY LARA

El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va presentar ahir el pla Engega dotat amb 700.000 euros per facilitar la compra de vehicles eficients i segurs. Alcobé va explicar que «es tracta d'una iniciativa consensuada amb l'AIVA per actualitzar el parc automobilístic del país que ja té una edat mitjana de 10 anys». I va afegir que «el pla parteix de dues grans potes, millorar l'eficiència i l'estalvi energètic i augmentar la seguretat viària». Així, el Engega proposa 2.000 euros d'ajuda per al canvi de vehicle de quatre rodes –sempre i quan el nou vehicle compleixi amb uns requisits d'eficiència–, als quals es podran afegir 1.000 euros més, si el vehicle substituït es retira de la circulació i es porta a desballestar. L'ajuda és vàlida per a turismes, camionetes i furgonetes que hauran de respectar certs criteris.

El primer són les emissions de CO2 que no podran superar els 120gr/km per als turismes, tret dels adaptats per a persones amb limitacions físiques que podran arribar fins als 160gr/km com les camionetes i les furgonetes. Per últim, les motocicletes podran acumular fins a 750 euros d'ajudes si la motocicleta substituïda va al desballestador, i si les emissions de CO2 de la nova moto no superen els 80gr/km. Tots els vehicles també hauran de respectar una forquilla de preus que no podrà superar els 30.000 euros per als turismes, les camionetes o les furgonetes i els 3.000 euros per a les motocicletes, amb una excepció per als vehicles híbrids endollables i els vehicles elèctrics purs que no tindran limitació de preu, «per afavorir al màxim la compra de vehicles energèticament eficients, encara que siguin més cars», va argumentar Alcobé. El ministre també va puntualitzar que «si un vehicle supera el sostre de 30.000 euros perquè cal adaptar-lo a les necessitats d'una persona amb limitacions de mobilitat, el sobrecost tampoc no comptarà».

Els beneficiaris / Es podran acollir al Engega els particulars, nacionals i residents, les societats de dret andorrà i les entitats sense ànim de lucre establertes a Andorra. A partir de la setmana que ve el Govern disposarà de tríptics amb tota la informació per acollir-se al pla així com la llista d'establiments i concessionaris que s'hi sumen. I és que l'Administració firmarà un contracte amb tots els operadors de compra i venda de vehicles nous que vulguin participar al Engega, ja que «es tracta d'un ajut compartit amb el Govern», va explicar Alcobé. I va matisar que «el Govern destina 1.000 euros a la compra del vehicle nou i el punt de venda n'hi afegeix 1.000 més, de manera que el pla incideixi de forma real en la renovació del parc automobilístic que ha envellit molt els últims anys», va reiterar. Per beneficiar-se de l'ajuda, caldrà sol·licitar-la primer a Tràmits. Alcobé va dir que «en pocs dies es concedirà i el punt de venda aplicarà directament les deduccions a la factura per a la compra del nou vehicle». I va afegir que per beneficiar-se dels 1.000 euros suplementaris pel desballestament del vehicle substituït «caldrà presentar un certificat o el retall del xassís on està gravat el número d'identificació del vehicle». Els vehicles que es portin a desballestar hauran d'estar en condicions d'ús i portar matrícula andorrana.

Evitar l'especulació / Per evitar que ningú no especuli amb la compra i venda de vehicles beneficiant del pla d'ajudes, Alcobé va explicar que «els vehicles adquirits amb l'Engega hauran de circular a Andorra com a mínim tres anys i no podran canviar de nom fins passat un any». I és que el nombre màxim de vehicles que el beneficiari del programa podrà adquirir és de cinc, cosa que també permetrà a les empreses renovar les flotes. El període de vigència del programa és de vuit mesos o fins que s'esgoti la dotació de 700.000 euros pressupostada aquest any. Amb tot, Alcobé va argumentar que «calia posar una data límit perquè les ajudes no definides tenen un efecte menys incentivador».

Desbloquejar el crèdit / Alcobé també va afegir que el Govern, a petició de l'AIVA, té previst reunir-se properament amb l'Associació de Bancs (ABA) per demanar que obri el finançament del crèdit al consum. Una discussió que segons el ministre portaveu, Jordi Cinca, «es plantejarà a l'ABA per anar més enllà i perquè col·labori en la reactivació de l'economia del país». I va afegir que «no és sa que es pretengui reactivar l'economia a partir d'ajuts públics, l'Administració pot agilitzar-los però el sector financer té un paper a jugar per facilitar l'accés al crèdit». Cinca va argumentar que «si és cert que restringir el crèdit ha tingut una certa lògica fins ara, el ritme del finançament no va al costat ni de la demanda ni dels símptomes de recuperació que estem veient».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT