PUBLICITAT

El Servei de Telecomunicacions d'Andorra desapareixerà el 2015

  • L'operador nacional canvia de nom i estatuts per obrir un 15% dels seus recursos a inversió estrangera
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de l'STA, el ministre Alcobé, i el director de l'operador, Jordi Nadal, en roda de premsa Foto: EL PERIÒDIC

El Servei de Telecomunicacions d'Andorra (STA), desapareixerà l'1 de gener de l'any que ve, si el Consell General aprova els nous estatuts d'Andorra Telecom –fins ara marca comercial de l'operador de telefonia nacional–, per erigir-se en societat anònima unipersonal, amb capital 100% públic però amb la possibilitat d'invertir fins al 15% dels recursos en empreses estrangeres amb un màxim del 5% per projecte. El director de l'STA, Jordi Nadal, va explicar ahir que «el canvi es farà segurament a finals d'any perquè és complicat fer el traspàs d'una entitat a l'altra, després de que el Consell General aprovi la creació d'Andorra Telecom SAU». I va recordar que el canvi d'estatuts i la dissolució de l'STA afectaran «tots els compromisos de la parapública, crèdits, havers, deutes, facturació» i que per la complexitat que representa aplicar-ho a la meitat d'un exercici comptable, «el millor moment és al tancament de l'any». En quant a la nova figura jurídica de l'operador nacional, Nadal va admetre que canvia poca cosa, tret del fet de poder invertir en empreses estrangeres «fins a un 5% dels recursos propis per projecte i fins a un màxim del 15% en diferents projectes». Cosa que va explicar per «la necessitat de no posar en perill les finances de l'operador».

No obstant això, Nadal va precisar ahir que la inversió a Andorra no té límit, i que en el supòsit que un projecte desenvolupat per una empresa local pugui interessar Andorra Telecom, l'operador hi podrà invertir sense estar subjecte al límit del 15%, però que abans la decisió haurà de ser valorada i aprovada pel Consell d'Administració.

Societat anònima unipersonal / Andorra Telecom SAU, serà una societat anònima de capital públic i continuarà, com fins ara, sota la tutela del Govern d'Andorra. El president del Consell d'Administració serà el mateix ministre d'Economia i Territori, i els treballadors no obtindran l'estatut de funcionaris com tampoc el tenien fins ara, gràcies al subterfugi ideat a la dècada dels 70 pel Consell General, per no augmentar la plantilla de treballadors de l'administració pública, i que no era altre que constituir aquesta i altres entitats públiques, com a «parapúbliques». De la mateixa manera, el Govern i el Consell General continuaran exercint la potestat de controlar els comptes d'Andorra Telecom, SAU.

Compra de material i serveis / Si la compra de material, ja siguin màquines, consumibles o serveis, pot interpretar-se com a inversió, aquesta no té res a veure amb la inversió en el sí d'empreses externes. «Si necessitem una màquina que hem de comprar per força a fora, no estem limitats pel límit fixat pels estatuts que fan referència a un altre tipus d'inversió» va explicar Nadal. Amb tot, el director de l'STA va insistir en que «sempre prioritzem la compra de material i serveis a Andorra».

És evident que el canvi d'estatuts i de nom de l'STA té per objectiu facilitar la participació de l'operador en projectes liderats per empreses internacionals que, d'altra banda, es podrien experimentar a Andorra. Cosa que afavoria el tan desitjat «país laboratori» i donaria accés a una part dels beneficis econòmics que en podrien resultar si finalment els projectes forjats a Andorra tinguessin èxit i acabessin desenvolupant-se en el mercat global. Aquesta és una de les línies de treball que la futura societat anònima unipersonal, Andorra Telecom explorarà amb més profunditat, empesa, entre altres premisses per la necessitat de diversificar els ingressos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT