PUBLICITAT

Una candidata portarà la CASS a la Batllia si el consell no l'accepta

  • Mélanie Mussolas assegura que Delgado reconeix que la Llei és «injusta» i que «tenen totes les de perdre»
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La candidata desestimada pel consell d'administració de la CASS, Mélanie Musolas. Foto: TONY LARA

El Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) es va reunir ahir per examinar i validar les candidatures a les eleccions del 25 de juny. En el cas dels representats dels assalariats se’n havien presentat vuit, però el Consell només en va validar cinc i en va deixar tres fora: la de Mélanie Musolas (AD800), Ricard Poy i Marc Rodríguez.  El motiu és que durant els cinc anys anteriors a les eleccions hi ha hagut algun mes en que no han cotitzat,  en el cas de la candidatura de Mussolas és ella qui va estar dos mesos sense cotitzar i en el cas de les altres candidatures són els suplents. La candidata va informar ahir que el dilluns presentarà un recurs per una decisió «totalment injusta» i que «si no accepten la meva candidatura els porataré a la Batllia i impugnaré les eleccions de la CASS», que segons li van infomar, podrien trigar un o dos anys en tornar-se a convocar.  

Marc Rodríguez va infomar a l’ANA que també presentarà recurs, mentre que Ricard Poy, va explicar que encara no té decidit si presentarà recurs.

LA REUNIÓ AMB DELGADO / Ahir, davant d’aquesta decisió del Consell d’Administració,  el president de la CASS, Josep Delgado, i la directora, Joaquima Sol, van proposar a les vuit candidatures que, si totes hi estaven d’acord, els tres no validats poguessin buscar substitut i que el dilluns els presentessin amb les 100 signatures, per tant, a  Mussolas «hem demanaven de renunciar». La candidata es va mostrar indignada davant d’aquesta proposta «que no recull la Llei de la CASS» i que mostra que «estan disposats a saltar-se la Llei abans d’acceptar les nostres candidatures», a més, «la Llei de la CASS no diu que els cinc anys de cotitzar com assalariat hagin de ser de manera continuada i ininterrompuda» i per tant, considera que es tracta «d’una interpretació de la Llei injusta», ja que «si es tractés d’algú que només cotitzés un dia al  mes durant cinc anys, llavors si pot». 

Segons Mussolas, el mateix Delagado va reconèixer ahir que «la llei és injusta, desproporcionada i discriminatòria», tot i que va argumentar que hi va haver un cas fa quatre anys d’una candidatura amb un cas semblant que no es va acceptar, i per tant, «va crear precedent»; Mussolas, però, va explicar que, en primer lloc, «si no hi va haver judici, no pot crear precedent» i en segon lloc va dir que «el cas del noi no va ser el mateix, es tracta d’algú que havia sigut autònom i després assalariat i no té res a veure amb el nostre». A més, va insistir en que «és cert que la Llei s’ha de canviar, però aquí el problema és la interpretació del Consell d’Administració», que «no ens accepta perquè no li dóna la gana». De fet, «Delgado ha admès que si els porto a la Batllia tenen totes les de perdre». 

Les vuit candidatures van estar debatent ahir la proposta de Delgado,  però Mussolas va dir que «jo no ho he pogut acceptar, perquè de fer-ho, no hagués pogut presentar recurs».

PELS DRETS DEL SECTOR PRiVAT / Mussolas va explicar que si s’ha decidit a fer el recurs i a portar el consell d’administració de la CASS a judici «no és per mi, és pels drets dels treballadors del sector privat», ja que, tal i com va explicar «cada vegada és més difícil trobar assalariats del sector privat que hagin tingut feina continuada durant cinc anys i s’arribarà a un punt que els representants només podran ser funcionaris».

CANDIDATURES / La CASS va informar  ahir de les cinc candidatures que si han estat validades i que estan formades per Eva Choy amb Stephanie Oriola com a suplent; David Fernández i Sandra de la Rosa com a suplent; Sílvia Gorráiz i Jordi Salinas com a suplent; Mireia Ramos i Jordi Carrión com a suplent i Jaume Rifà i Rosa Maria Perez com a suplent. La CASS també va validar la candidatura per representar els pensionistes encapçalada per Lluís Samper i amb Rosa Alcobé com a suplent; i la candidatura per representar els empresaris i autònoms encapçalada per Jordi Galobardas i Francesc Zamora com a suplent.

La candidata Sílvia Gorráiz, membre d’AD800,a banda de donar suport a la candidatura de  Mussolas i compartir que la invalidació «ha estat totalment injusta» va explicar que «la fita principal» de la seva candidatura és «vetllar per la transparència de la CASS» i fomentar la «modificació de la Llei que actualment no permet una comunicació fluïda entre el representant i l’assalariat», ja que estableix que «els representants no poden explicar res del que passa en una junta». Gorráiz va dir que «estem d’acord en que no es puguin fer públiques coses personals» però «hem de trobar la manera que l’assalariat vegi quina feina estem fent i que sigui partícip» i va afegir que «comptem amb el suport dels membres d’AD800 i utilitzarem la plataforma per divulgar». 

Una altra de les candidates, Eva Choy, va explicar a l’ANA que es presenta amb la voluntat «d’aportar el màxim que pugui, vetllar per com s’aplica la nova llei de la CASS, que està a tràmit parlamentari i que suposo que en breu s’aprovarà i entrarà en vigor, i veure com es despleguen els reglaments». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT