PUBLICITAT

Una dona lesbiana casada amb una andorrana demana la nacionalitat

  • La jurisprudència pel cas del gai vidu ha de ser suficient perquè la petició sigui acceptada, diu Bourgeaud
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dues dones es fan un petó durant un acte reivindicatiu a Sevilla Foto: BEGOÑA LOMBARDIA

Divendres passat una dona resident va demanar la nacionalitat andorrana al Govern. Va fer la sol·licitud en concepte d'estar casada amb una persona andorrana, és a dir, apel·lant a l'article 10 de la Llei de la nacionalitat. Però a diferència a la resta de peticions d'aquestes característiques que es fan diàriament a Tràmits de Govern, aquesta és la primera vegada que ho fa una persona casada amb una altra del mateix sexe, segons va explicar l'advocada Maite Bourgeaud.

La parella, totes dues de nacionalitat espanyola, viuen conjuntament a Andorra des de l'any 2000. Va ser al cap de sis anys quan van decidir fer el pas de casar-se, això sí (ja que aquí al Principat segueix sent il·legal, almenys de moment), ho van fer al seu país de naixement. Fa poc temps una de les dues dones va adquirir la nacionalitat andorrana per residència continuada de vint anys. Ha estat ara la seva companya sentimental qui ha decidit fer també el pas, després d'haver residit al país més de tres anys, i sempre i quan superi l'examen d'assimilació.

SOL·LICITUD SENSE INCIDÈNCIES / La petició es va fer divendres sense cap mena d'incidència, va assegurar Bourgeaud. La lletrada es va mostrar més que convençuda que, malgrat ser la primera vegada que es fa una sol·licitud d'aquestes característiques i també en ple debat sobre si legalitzar o no el matrimoni homosexual, no hi haurà cap problema amb què s'accepti. La jurisprudència del Tribunal Superior ha de ser suficient. Ens referim al cas guanyat per un home que reclamava el seu dret a cobrar la pensió de viudetat del seu difunt marit. S'havien casat a Barcelona.

L'únic punt pel qual la Caixa Andorrana de la Seguretat Social es podia agafar per denegar la pensió era per l'article 4 de la llei, el qual preveu la possibilitat de denegar la nacionalitat per raons d'ordre públic. Però el Superior va deixar ben clar que el matrimoni contret entre persones del mateix sexe no és contrari a l'ordre públic andorrà. Tenint en compte aquesta jurisprudència, «estic convençuda que no s'atreviran a dir-li que no», va sentenciar Bourgeaud.

El Govern dictarà la seva resolució en un període aproximat de dos mesos. Si tot segueix el seu curs normal, la demandant serà la primera persona que obtindrà la nacionalitat andorrana gràcies a estar casada amb una persona del seu mateix sexe, i pot obrir una porta important a la resta de matrimonis en la mateixa situació. Demostra, a més a més, «que les coses s'estan normalitzant», va celebrar la lletrada. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT