PUBLICITAT

La comunitat jueva diu que «si queda com una baralla, ens equivoquem»

  • L'ACIV confia en la justícia «per prendre mesures fermes i contundents» amb els agressors
  • Benchluch lamenta la manca de recolzament per part del Govern i dels partits polítics
L. F .M
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
L'exterior de la discoteca Tabola, on va tenir lloc l'agressió. Foto: ÀLEX LARA

L'Associació Cultural Israelita de les Valls d'Andorra (ACIV) va emetre un comunicat ahir en el qual «s'exigeix, per part d'Andorra, tolerància zero per a qualsevol agressió per raons de religió, de raça o de color». Així doncs, tot i restar a l'espera dels resultats de les investigacions de la pallissa que va rebre el jove de 21 anys de fe jueva la matinada del dia 18 d'abril a l'exterior d'un local nocturn de la Massana, i assegurar que «confiem al 100 per 100 en el nostre sistema judicial i en el nostre departament de Policia», la comunitat jueva demana «mesures fermes i contundents contra els agressors».

De fet, en el comunicat subratlla que «tenim molt clar els nostres drets, els nostres deures i la nostra determinació per portar on calgui una possible sentència que no ens faci justícia». En aquest sentit, el president de l'ACIV, Isaac Benchluch, va remarcar que «en el segon informe a la Policia el noi agredit especifica que hi va haver connotacions xenòfobes en la baralla» i per tant, «si s'acaba com una simple baralla, ens equivoquem». La comunitat jueva no vol determinar quines haurien de ser les mesures contra l'agressor, però si consideren que «mereix presó en cas d'agressió per antisemitisme».

Malgrat destacar que aquesta agressió ha estat molt greu, l'ACIV també vol deixar clar que «no pensem de cap manera que Andorra sigui un país antisemita ni racista» . De fet, la història de la comunitat jueva al Principat va néixer amb l'onada d'immigrants jueus durant els anys 60 i 70 i «des de llavors i fins aquest instant, nosaltres, els jueus d'Andorra vivim molt a gust aquí, participem a la vida política, econòmica i social del país» i «com a ciutadans d'Andorra, com a votants o residents, com a treballadors o empresaris, pares de família o infants...sempre hem confiat, i confiem plenament en els nostres governants i en les seves institucions».

MANCA DE RECOLZAMENT / Tot i aquesta confiança en els governants, la comunitat jueva lamenta «haver trobat a faltar un recolzament immediat i incondicional per part dels governants i altres partits polítics del nostre país». Benchluch va afegir que «hem deixat més d'un mes de marge perquè es pronunciessin sobre l'acte» i va destacar que «els únics que han condemnat l'acte han estat els Verds»..

VISITA DE L'AMBAIXADOR / L'Ambaixador d'Israel a Espanya i Andorra, Alon Bar, visitarà el Principat aquest dijous. Benchluch no creu que aquesta visita o l'interès pel turisme israelià hagi estat la causa de que cap partit polític ni el Govern s'hagi pronunciat sobre l'agressió, «crec que ha estat un error», i va afegir que «segurament l'ambaixador ja n'està infomat, però en cas que no n'estigui, nosaltres li explicarem el cas de l'agressió».

PUBLICACIONS INTERNACIONALS / El pare de la víctima, Eduad Perera, va realitzar un escrit el passat 14 de maig en la publicació digital www.europe-israel.org, en el qual denunciava que el «petit principat i petit paradís de la democràcia i de la seguretat, Andorra, a dia d'avui s'assembla a altres ciutats de l'Europa, amb la perfídia de l'antisemitisme , l'epidèmia d'aquest últim decenni». Perera explicava també que la Policia havia detingut un sol home dels tres que havien participat en la pallisa del seu fill, però que el jutge l'havia alliberat i preguntava «¿qui és responsable d'aquesta decisió judicial ?», si aquest cas «¿es tracta d'un advertiment a les jueves d'Andorra?» i si «¿es aquest un advertiment destinat als jueus i als Israelians en visita al nostre en visita en el nostre país ?».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT