PUBLICITAT

DA presentarà un text alternatiu sense la paraula matrimoni

  • La majoria al Consell optarà per la unió civil perquè els homosexuals gaudeixin de tots els drets
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Consellers del PS amb els advocats Maite Bourgeaud i Manuel Pujadas, el març passat Foto: TONY LARA

La proposició de llei del PS sobre el matrimoni homosexual té els dies comptats. Exactament fins els dijous que ve quan el Consell General ha de pronunciar-se sobre si el text es pren en consideració. Serà que no. DA presentarà un text alternatiu pràcticament similar, però sense que la unió de persones del mateix sexe sigui considerada com un matrimoni. Així ho van confirmar ahir fons del Grup Parlamentari Demòcrata, que van recordar que aquesta ha estat sempre la postura defensada i que es mantindrà en la sessió de dijous.

El PS va presentar a principis d'abril sense consens entre els tres grups la proposició de llei de modificació de la Llei del matrimoni de 1995 i del 2004, amb la finalitat d'acabar amb el vedat d'accés al matrimoni de les persones homosexuals. Una modificació que, per altra banda, i segons va defensar la consellera Rosa Gili, també regula un mandat constitucional, el del article 6, el qual obliga als poders públics a «crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives».

EL PERIÒDIC ja avançava el novembre de l'any passat que el Grup Parlamentari Demòcrata era partidari de fer petites reformes a la llei qualificada de les unions estables de parella del 2005 de manera que permeti formalitzar la unió entre persones del mateix sexe amb els mateixos drets que si es tractés d'un matrimoni civil o eclesiàstic.

La visió demòcrata és que aquesta via seria la més fàcil legislativament, no seria necessari elaborar una nova legislació i, lògicament seria menys molesta per a la Mitra. Encara que la forma con s'afronta aquest debat és molt diferent que la de l'avortament, s'han de recordar les paraules a aquest rotatiu del cap de Govern, Toni Martí, en què instava a reflexionar sobre la importància de la figura dels coprínceps i la necessitat d'assegurar aquest repartiment de poders.

Per refermar encara més la postura demòcrata, a principis d'aquest mes el Govern va emetre el seu criteri sobre la proposició del PS, una valoració que es va entendre positiva però amb un buit important: no es feia referència al nom que s'ha d'adoptar.

No hi ha cap mena de discrepància en reconèixer els mateixos drets a les unions entre gais i lesbianes, i però no s'ha aconseguit el consens que es buscava per les diferències pel que fa al nom. L'aritmètica parlamentaria és la que mana i per tant el text que entrarà al Consell General i que serà aprovat amb els vots de DA serà el d'unió civil.

«Homofòbia difusa» / Manuel Pujadas, un dels advocats que va recollir firmes a favor del matrimoni homosexual, va parlar clar ahir postulant de manera clara la seva oposició «a que els mateixos drets tinguin dos noms diferents. És grotesc i absurd». El lletrat va insistir en què ara el copríncep episcopal no pot ser l'excusa –«amb el nou Papa l'Església ha canviat molt»–, i va atribuir la postura de DA a «una homofòbia difusa entre certs sectors de la majoria que s'ha acabat imposant». L'exambaixador amb el Govern del PS es va mostrar molt interessat «en escoltar el debat del dia 29 i veure si exposen clarament els seus arguments. Que tothom es defineixi».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT