PUBLICITAT

El PS presenta una Llei per crear cooperatives amb deduccions fiscals

  • Rios diu que «si l'economia especulativa té una fiscalitat especial, l'economia social també l'ha de tenir»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del grup parlamentari del PS, David Rios, durant la presentació de la Llei de cooperatives, ahir. Foto: TONY LARA

Actualment Andorra no contempla la creació de societats cooperatives, tot i que l'última modificació de la Llei de societats la va impulsar el Govern fa poc més d'un any. Vist aquest «buit legal», el PS va presentar ahir la proposició de Llei de cooperatives, amb l'objectiu de «donar suport als treballadors i a l'economia productiva», tal i com va explicar ahir el president del grup socialdemòcrata, David Rios. Rios va voler subratllar que «mentre el Govern està incentivat per l'economia especulativa, per les Sicav i preocupat per preservar els grans patrimonis del pagament de l'IRPF», des del PS «intentem el contrari» i «ens preocupem per buscar mesures de reactivació econòmica». En aquest sentit, la Llei de cooperatives «és una fórmula que pot anar bé en el context de crisi actual i pot ser una fórmula interessants pels treballadors que s'han quedat a l'atur». Com a exemples de cooperatives que existeixen en els països veïns, Rios va parlar de les cooperatives d'agricultors o les de persones amb discapacitats, com és el cas de la cooperativa catalana La Fageda, però també «és una bona fórmula «per als joves i un format ideal per a emprenedors». En el cas d'Andorra, Rios va dir que per exemple seria una bona opció per Sabors i Aromes.

El president del grup va destacar els conceptes de «democràcia interna» i el fet de que «els interessos col·lectius estiguin per sobre dels privats» com a característiques de les cooperatives i va parlar de una bona opció per aquells que creuen en un «canvi de model econòmic». A més, el PS proposa en la Llei que les cooperatives tinguin deduccions fiscals, «ja que l'economia especulativa en té, que també se'n beneficiï l'economia social». Així doncs, estipula que el fons obligatori per a l'educació i formació que haurà de tenir la cooperativa estigui declarat com a despesa, per tant, que es dedueixi de la base de tributació, a més de modificar la llei de l'impost de societats establint una deducció del 50% sobre la base de tributació.

FONS PER LA FORMACIÓ/El PS ha decidit incloure en la Llei la obligatorietat que les cooperatives destinin un 10% del seu rendiment net anual a un fons obligatori per a l'educació i promoció cooperativa. «Aquests fons són per assegurar que els socis tindran una formació o suport en l'àmbit de la seva activitat que els permetrà desenvolupar-se», va explicar Rios, i també per «la promoció de la filosofia cooperativista». Així doncs, implica que en cas de dissolució de la societat, «el fons s'ha de donar a un altra cooperativa».

TIPOLOGIES I ÒRGANS/ L'única condició per crear una cooperativa serà que hi hagi un mínim de tres socis, a banda de les altres obligatorietats que venen establertes per la Llei de societats, ja que «la constitució, dissolució i incorporació de nous socis» serà la mateixa que en qualsevol altra societat.

La Llei contempla tres tipus de societat cooperativa: la de treball associat (la implicació del soci és com a persona que aporta un capital per adquirir la condició de sòcia i com a persona que aporta el seu treball), com podria ser «una cooperativa de treballs domèstics»; la de serveis: on l'objectiu és augmentar la renda dels socis, més destinada a petits empresaris o treballadors per compte propi, «com podria ser una cooperativa d'agricultors»; i finalment la de consum: que té com objectiu estalviar en les rendes, «com per exemple una associació de pares o un conjunt d'associacions de pares que es constitueixen en cooperativa per comprar productes a més baix preu». Les cooperatives estan constituïdes per una assemblea general, en la qual tots els socis tenen un vot (independentment del capital d'entrada de cadascun, ja que no està ponderat segons les accions que tinguin), un consell rector (que és el que exerceix com a govern) i l'auditoria interna, la qual realitza un informe de comptes anuals.

La consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, va informar ahir que demà a les 20.30 hores faran una xerrada al Centre Cultural Lauredià, amb l'objectiu d'explicar públicament la Llei i per tal que «hi pugui assistir tota persona que vulgui aclarir dubtes». Comptarà amb la presència de l'advocat Ignasi de Fabra que ha estat un dels assessors per elaborar la Llei, i l'Albert Riera, director de la cooperativa catalana de La Fageda, que explicarà el seu cas d'èxit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT