PUBLICITAT

La llei de patents vol atreure nova activitat, nous negocis i innovació

  • El registre funcionarà l'any que ve i adherirà a organismes internacionals per oferir una àmplia cobertura
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia, Jordi Alcobé i la coordinadora, Neus Soriano, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Consell de Ministres va aprovar ahir la modificació de la Llei de Patents aprovada pel Consell General el 1999, però mai aplicada. El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va presentar el nou projecte com una oportunitat per crear nova activitat, amb la creació d'un col·lectiu d'agents de patents –mandataris de certificació de marques i patents acreditats a Andorra o per l'Organització Europea de Patents (OEP)–; per promoure la innovació i el desenvolupament econòmic, i la possibilitat de crear un nou mercat al voltant del registre. La coordinadora d'Economia, Neus Soriano, va explicar que «quan algú registra una patent pràcticament a tot Europa i s'adona que deixa un punt enmig del mapa sense cobrir, si té la possibilitat de fer-ho, ho fa». O sigui que la possibilitat de registrar una patent a Andorra, té la vocació d'interessar tant el mercat intern com extern. De fet, Alcobé va reconèixer que la «demanda en altres petits Estats que estan encerclats per països que donen cobertura, és interessant».

En actiu el 2015 / El Registre de Patents s'integrarà al Registre de Marques existent que s'anomenarà Registre de Marques i Patents d'Andorra (OMPA). El registre començarà a funcionar l'any que ve i donarà una prioritat d'un any a 140 països –en virtut de l'adhesió al Conveni de la Unió de Paris sobre la Propietat Industrial–, respecte a qualsevol altra entrada en qualsevol altre Estat. Soriano va destacar la importància d'aquesta possibilitat, ja que l'inventor disposa d'aquest any per desenvolupar la patent, produir-la i valorar la necessitat de registrar-la en altres països, perquè cada país cobra un taxa per fer-ho. Amb tot, perquè l'OMPA sigui del tot operativa, caldrà que adhereixi al conveni de Cooperació en Matèria de Patents de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI), i que sigui validada per l'Organització Europea de Patents. Tant Alcobé com Soriano es van mostrar optimistes de cara a la consecució d'aquests acords. Alcobé va considerar que «un any de marge per tancar els convenis és un termini raonable».

Soriano també va exposar que «la Llei de Patents del 1999 no es va desenvolupar ni reglamentar i el que ara es pretén és desenvolupar aquesta legislació d'acord amb els estàndards comunitaris i internacionals». Així, la futura llei de patents a més de protegir les invencions biotecnològiques també inclourà aspectes processals respecte a la protecció de la propietat intel·lectual.

Innovació i recerca / Alcobé va defensar el projecte de llei i el registre de patents per «incentivar la creació de negocis innovadors i la recerca, cosa que ve donada per l'esperit de l'obertura econòmica». I va afegir que «poder registrar patents a Andorra és una petició que ens han reiterat també els diferents grups de treball de la iniciativa Actúa».

Una vegada aprovada la modificació de la llei, el ministre també va insistir en que «caldrà desenvolupar-ne el reglament d'aplicació i formalitzar convenis internacionals perquè Andorra sigui un territori patentable». I va insistir en el fet que el projecte de llei de patents així com el projecte de llei reguladora de l'espai digital completen el nou model econòmic del país, sustentat per la Llei d'inversió estrangera, la del comerç, la de competència i protecció del consumidor, i la de societats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT