PUBLICITAT

Encamp comença a frenar la 'mort' de comerços al poble

  • El nombre torna a créixer després de 4 anys de caiguda
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Mas explica la liquidació dels pressupostos, dimecres Foto: ana / g. l. t.

Encamp ha aturat el degoteig de tancament de comerços dels darrers anys, tal com es va donar a conèixer en la reunió de poble celebrada dimecres a la nit. El cònsol menor de la parròquia, Jordi Torres, va detallar que l'any passat es va trencar la dinàmica negativa iniciada l'any 2008. Aleshores, a la parròquia encampadana hi havia 1.207 comerços oberts. L'any 2010, la xifra va caure fins els 1.192, el 2011 fins els 1.171 i el 2012 va tocar fons, amb 1.166. El 2013, en canvi, el nombre de comerços oberts era de 1.176, és a dir deu més que l'any anterior. A banda d'aquest aspecte, en la reunió també es va explicar que des de finals del 2011 fins el 2013, l'endeutament s'ha reduït en 3,9 milions d'euros. Els cònsols també van assenyalar que al llarg de l'any 2014 s'iniciaran algunes obres força esperades a la parròquia, entre elles la remodelació de Prada de Moles.

Els cònsols van aprofitar la reunió de poble per fer repàs de la gestió econòmica i les actuacions dutes a terme els darrers anys i per anunciar les que es faran al llarg d'aquest any i els vinents. Una de les novetats que va ser precisament el fet que l'any 2013 el sector comercial de la parròquia va deixar de perdre establiments, trencant així la dinàmica de tancament de negocis que es venia acumulant des de l'any 2008.

Un altre dels aspectes en què es va posar més èmfasi va ser en el de la reducció del deute. Així doncs, els cònsols van apuntar que des de l'any 2011, la corporació ha aconseguit reduir l'endeutament en 3,9 milions d'euros, mantenir la ràtio a llarg termini en el 143%, per sota del 200% permès per llei, i reduir la ràtio a curt termini del 43,8% fins el 34,7%, per sota del 40% permès. Això ha estat, en bona part, com a conseqüència de la reducció de la despesa.

Tot plegat, van assegurar els cònsols, ha fet que el comú «hagi recuperat credibilitat bancària» i confien què això els permetrà desencallar en breu la concessió d'un crèdit de cinc milions d'euros amb les entitats bancàries. L'obtenció d'aquest crèdit, va explicar el cònsol major, Jordi Mas, ha de permetre realitzar al llarg dels propers anys bona part de les inversions previstes. Mas va afegir que a dia d'avui, la situació del comú «és estable financerament».

promeses electorals / A preguntes dels veïns assistents, Mas va assegurar que moltes de les actuacions previstes en el programa electoral no s'han pogut realitzar, ja que la situació «amb que ens vem trobar el comú» no ho ha permès. Una d'aquestes inversions hauria de ser la millora de les voravies de les principals avingudes d'Encamp. Mas va subratllar que el cost de refer les voreres de les dues principals avingudes del poble és de 15 milions d'euros, i va afegir que amb l'obtenció d'aquest crèdit bancari «se'n podria començar una part l'any 2015», ja que la idea és fer-ho per fases, informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT