PUBLICITAT

¿Democràcia exemplar?

  • Martí rebat l'USdA i assegura que Andorra sí que disposa d'un sistema democràtic modèlic
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí a la celebració del Dia de la Parròquia d'Escaldes-Engordany, ahir. Foto: ANA / G. L. T.

El cap de Govern, Toni Martí, va rebatre ahir les crítiques de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), que aquest dissabte va criticar el fet que François Hollande qualifiqués Andorra de «democràcia exemplar». Martí va assegurar que «jo no jutjaré les paraules que van tenir ahir els sindicats», però va voler remarcar el seu acord amb Hollande. «Jo em quedo amb les paraules del copríncep, que va dir, i és veritat, que la democràcia d'Andorra és una democràcia exemplar», va asseverar.

Martí va voler «afegir-se a les paraules del copríncep», i va insistir en el fet que «la democràcia d'Andorra és una democràcia exemplar». D'aquesta manera va rebatre les declaracions fetes dissabte pel secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, on criticava el fet que Hollande hagués qualificat d'aquesta manera la democràcia d'Andorra, «quan no es respecten els mínims drets dels treballadors».

«¿Com es pot ser una democràcia exemplar si aquí no es respecten els més mínims drets dels treballadors?». Aquesta és una pregunta, va afegir Ubach, «que li faré arribar d'aquí a ben poc, a través d'una carta, i espero que m'ho respongui i m'ho pugui explicar, i més sent ell un home d'esquerres i del Partit Socialista». Ubach va fer aquestes declaracions en el marc del segon congrés de l'USdA, celebrat dissabte a Escaldes-Engordany, que va comptat amb la presència de líders sindicals de Catalunya i d'Espanya. Un d'ells, el secretari general de l'UGT, Cándido Méndez, també va criticat el discurs d'Hollande per aquest mateix fet, informa l'ANA.

L'USdA trametrà una carta al copríncep francès, François Hollande, demanant explicacions pel fet que durant un dels seus discursos al Principat, qualifiqués Andorra com «una democràcia exemplar». Ubach va assegurat que al país «no es respecten els més mínims drets dels treballadors», i és per això que «d'aquí ben poc» comunicarà al copríncep el seu malestar i li demanarà que expliqui perquè creu que Andorra és una democràcia exemplar.

En aquesta mateixa línia s'hi va a mostrar Méndez, que va assegurar haver-se sentit «desagradablement sorprès» per aquesta afirmació, i l'ha va qualificar, «amb tots els respectes», de «lamentable». El secretari general de l'UGT va admetre que «sempre hi ha un deure de cortesia, a més és un dels caps de l'Estat i és lògic que es dirigeixi al poble andorrà en termes positius».

Tot i això, «francament, parlar de que hi ha una democràcia exemplar a Andorra, quan es dóna el cas que només un de cada quatre habitants pot votar, o tenint en compte les restriccions que hi ha en matèria de drets socials i laborals, em sembla que el terme exemplar, sobrava». Méndez va afegir que «a la vegada, això podria pressuposar que hi ha un desconeixement del que passa a Andorra, i això al copríncep l'hauria de preocupar».

Gaymz / D'altra banda, el col·lectiu Gaymz Andorra es va afegir ahir a les crítiques expressades per l'USdA. En un comunicat de premsa, el col·lectiu, que reivindica la igualtat jurídica entre homosexuals i heterosexuals, va assegurar que «Gaymz Andorra coincideix amb les declaracions fetes per part de l'USdA pel que fa al discurs del copríncep francès, François Hollande, sobre la democràcia exemplar d'Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT