PUBLICITAT

Saboya viatja a París per avançar en la negociació fiscal amb l'OCDE

  • El ministre signa una carta de compromís per aplicar més endavant el conveni multilateral, ja signat
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, aquest any al seu despatx Foto: TONY LARA

El ministre d'Afers Exterior, Gilbert Saboya, es troba avui a París per avançar en les negociacions amb l'OCDE pel que fa a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal. El Govern no vol alentir les converses i l'objectiu és establir un calendari que permeti tancar la negociació aquest mateix any per aplicar el conveni el 2017.

Segons fonts coneixedores de la negociació, Saboya es troba a la seu de l'OCDE per signar una carta de compromís per la qual Andorra assumeix de forma clara la intenció de ratificar el conveni multilateral que implicarà l'intercanvi automàtic d'informació fiscal entre els diversos països signants.

El Govern, segons ha explicat als representats dels bancs andorrans, no té cap intenció de posar traves i el camí que vol seguir és el de la plena col·laboració. L'explicació d'aquesta postura és que el Gabinet taronja considera que el Principat va guanyar-se una mala imatge quan va haver de negociar la sortida de la llista negra de l'OCDE a l'esperar a l'últim moment amb només altres dos Estats, ja que al final tots els països van haver d'adoptar el mateix calendari, independentment del moment de la signatura dels compromisos.

Per tant, l'Executiu no vol que es torni a repetir aquesta experiència i això passa per expressar una clara predisposició davant dels mandataris de l'OCDE, convençut que Andorra no pot anar contracorrent i que, més aviat o més tard, haurà de claudicar davant el nou acord internacional.

Per això l'Executiu està mantenint diferents reunions amb els banquers andorrans perquè el sector –a qui li afecta de ple la normativa– estigui al dia dels plans del Govern i de les passes que es fan.

Mandat de la UE / En aquests moments Andorra té dos fronts oberts, com és el mandat de la unió Europea per negociar la fiscalitat sobre l'estalvi i el mandat de l'OCDE per fer que l'intercanvi d'informació fiscal entre països sigui automàtic.

Des del sector financer s'ha fet arribar la preocupació de que el conveni sigui d'aplicació per a tots els països i que tothom jugui en el mateix terreny. Els bancs creuen que s'han d'aportar molts matisos perquè la informació que en teoria s'hauria de facilitar és molt complexa i depèn d'on tributi el titular d'un compte. Per això veuen molt difícil que s'arribi a determinar un mecanisme que permeti facilitar una llista de clients cada any. En tot cas, es parla del 2017 com l'inici de l'aplicació del conveni, encara que en temes de tanta complexitat no és estrany que hagi un retard.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT