PUBLICITAT

Andorra vol participar en l'evolució del model d'intercanvi d'informació

  • Saboya formalitza el compromís de cara a la reunió tècnica que se celebrarà a Paris el mes que ve
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, al despatx governamental Foto: TONY LARA

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va formalitzar ahir el compromís d'Andorra d'adherir-se a la Declaració sobre intercanvi automàtic d'informació fiscal adoptada per l'OCDE el passat 6 de maig, tal i com va avançar ahir EL PERIÒDIC. Saboya va entregar a Pascal de Saint-Amans, director del Centre de política i d'administració fiscals de la mateixa organització, la carta del ministre de Finances, Jordi Cinca, que recull la voluntat d'Andorra d'adherir a l'estàndard que actualment està acabant de dissenyar l'OCDE per fer operatiu l'intercanvi automàtic d'informació fiscal a l'horitzó 2017. Saboya va explicar ahir des de París que «adherim a la Declaració de l'OCDE perquè ens sembla important reafirmar de manera clara el nostre suport a un únic estàndard d'aplicació per a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal». I va afegir que «és convenient fer el gest perquè ens permetrà participar en la propera reunió del Fòrum Global sobre Transparència el proper juliol a París». El ministre d'Exteriors també va explicar que és important poder seguir l'evolució de la norma i el calendari que preveu que es presenti el proper octubre a Berlin. Saboya, que va recordar que Andorra és membre del Fòrum i per tant, també del grup de treball de la norma, va argumentar que «l'adhesió a la Declaració de l'OCDE també ens permet participar, obtenir informació de primera mà, i preparar-nos adequadament per a la posada en funcionament de l'estàndard».

El ministre va insistir en què la Declaració signada el passat 6 de maig per 50 països no deixa de ser «una declaració d'intenció però una vegada els mecanismes definits, afinarem molt els criteris per a l'aplicació, per tant és convenient sumar-s'hi, sobretot quan països o centres financers de primera fila també s'hi han sumat», va argumentar referint-se a Singapur o Suïssa. Saboya va reiterar que «adherir-se a la Declaració de l'OCDE també és donar més credibilitat a la solidesa de la nostra plaça financera», i va explicar que «la decisió expressada pel ministre Cinca també ha estat consensuada amb els grups parlamentaris i el sector financer».

Un terreny de joc anivellat / La gran preocupació d'Andorra i dels països que van adherir-se el passat 6 de maig a la Declaració relativa a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal de l'OCDE, era l'establiment d'un únic estàndard o norma per a la seva aplicació. Alguns països com Luxemburg, Suïssa o Àustria rebutjaven la idea d'un estàndard únicament europeu que els podria obligar a implementar-ne d'altres, amb el cost afegit que això suposaria per a les entitats financeres, a més de poder establir regles de joc diferents d'un país o d'un territori a un altre. Saboya va confirmar també aquesta percepció afegint que «un únic estàndard d'aplicació establirà un joc equilibrat igual per a tothom, crec que també és la raó per a la qual la Declaració del passat 6 de maig va ser firmada per 50 països».

Promoció turística / El ministre d'Exteriors va viatjar a Paris acompanyat pel ministre de Turisme, Francesc Camp, i d'una delegació andorrana que va ser rebuda per l'ambaixador de Japó a França i a Andorra, Yoichi Suzuki, i una delegació de touroperadors i altres representants empresarials japonesos. Saboya i Camp van presentar als empresaris japonesos el procés d'obertura econòmica i els treballs que desenvolupa la iniciativa Actua per diversificar l'economia; així com l'oferta de lleure i muntanya del Principat, sense oblidar-ne l'oferta comercial. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT