PUBLICITAT

Els funcionaris portaran el Govern a la Batllia si entra a tràmit les jubilacions

  • Els sindicats diuen que sempre s'ha parlat «d'esborrany» i presenten l'informe dels assessors amb punts a negociar
L. F. M. / J. R. B.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ahir. Foto: TONY LARA

el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va qualificar ahir com una «petita controvèrsia» i un «fals debat» el fet que els sindicats considerin que el text de la Llei de les pensions de jubilació dels funcionaris, amb el qual ha estat treballant la Comissió Consultiva, era un esborrany – per tant, que hauria de tornar a sotmetre's a l'aprovació del Govern abans d'entrar a tràmit parlamentari –, mentre que l'Executiu assegura que aquest és el text del projecte i que ja es va aprovar el gener, per tant, un cop tingués l'informe de la Comissió, el podria entrar a tràmit directament.

Cinca va justificar ahir el fet d'haver utilitzat la paraula «esborrany»: la va fer servir ell mateix a la primera reunió amb la Comissió Consultiva amb l'objectiu de «transmetre que hi havia la voluntat d'incloure les propostes de la Comissió» però «jo els vaig especificar que el text que presentava el Govern havia de ser la Llei».

Els sindicats, tantmateix, no comparteixen aquesta visió i després de les declaracions d'ahir del ministre van dir que «en tot moment s'ha parlat de que el text era un esborrany i consta així en tots els documents, i si ara diuen que és una proposta, és que ens han pres el pèl», va dir el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach. Així doncs, Ubach va afirmar que «si el Govern ho entra com a projecte de Llei, el sindicat anirà a la Batllia».

10 PUNTS ‘CLAU'/ Pel que fa al quan s'entraria la Llei a tràmit parlamentari, si el Govern decideix tirar-ho endavant com a projecte, Cinca va dir que serà quan tinguin l'informe de la Comissió Consultiva que «hem d'entendre que està al caure», ja que, segons va posar de relleu el ministre, la Comissió ha fet un nombre «molt important de sessions per fer propostes», més de vint durant cinc mesos.

El Govern, per altra banda, no pretén trigar gaire a fer la seva part d'anàlisi de l'informe un cop el tingui el podrà entrar a tràmit «en els propers dies». Això és perquè, tal i com va explicar el ministre, no es van esperar a tenir l'informe per anar treballant i ha estat a través de les actes de les reunions de la Comissió Consultiva que «hem analitzat les propostes» i, per tant, «quan haguem rebut l'informe, el gruix del que dirà ja està treballat».

El que no ha pogut analitzar el Govern encara, però, és l'informe que els assessors de la plataforma sindical van finalitzar el dia 12 sobre «l'esborrany de projecte de llei de pensions».

Juntament amb l'informe, els assessors han realitzat un document de propostes de «deu punts claus de negociació». Aquests són: «1. clàusula salvaguarda de la modificació Llei de la CASS (s'ha negociat segons la situació actual) com una garantia al 60% (o compartir possible baixada de prestació CASS). 2. Assegurances Mort i Invalidesa les paga Govern, si treu a concurs les altres que té, tindrà estalvi per pagar-ho. 3. En el cas de mort o invalidesa, a part de les assegurances, rebre part aportada pel partícip i part aportada per Govern, amb els seus interessos. 4. Deixar clar que de les rendibilitats per sota 4% de la prestació definida se'n fa càrrec Govern. 5. Separar clarament les bosses (Prestació Definida – Aportació Definida). Comissió de Control ho vigila (una de les seves funcions). 6. Treure el topall del 60% si inversions son favorables. 7. Poder cobrar a la jubilació com es vulgui. 8. Allargar de 5 a 10 anys la prejubilació (argument: poca capacitat reacció els que estan a prop). 9. Planning aportacions Govern (calendari i compromís vigilat per la Comissió de Control). 10. Reivindicacions socials a considerar i estimació efecte econòmic».

L'informe i la proposta aniran adjunts a l'informe de la Comissió Consultiva, i Govern els haurà d'analitzar, «per tant, no serà tant ràpid com diuen», referint-se a l'entrada a tràmit de la Llei, va concloure Ubach.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT