PUBLICITAT

Martí destaca els fruits de la legislatura en un discurs enfocat a Europa

  • El cap de Govern fa referència a 'les tres bombes de rellotgeria' que amenaçaven les finances: el desequilibri de la Seguretat Social, els complements de jubilació dels treballadors
20062014 marti2
El cap de Govern, Toni Martí, durant el seu discurs. Foto: ANA / M. T.

El cap de Govern, Toni Martí, ha centrat el seu discurs del Debat d'Orientació Política d'aquest dijous en destacar els fruits que s'han aconseguit durant la legislatura, però també ha fet anuncis per al que queda i fins i tot de les intencions dels demòcrates per a la propera legislatura. Ha parlat del primer resultat de gestió pressupostària positiu al 2013, la reducció d'aturats i increment d'assalariats, l'augment d'ajuts familiars, obertures de comerços i també increment de residències passives, i recuperació de les pernoctacions. A més, però, ha recordat les grans reformes engegades entorn a les jubilacions dels funcionaris, la seguretat social i les competències i transferències dels comuns. En el seu discurs Martí ha fet diverses referències a l'acostament a Europa posant de manifest la transcendència dels propers mesos en les negociacions de l'acord d'associació, així com el consens del Consell General en aquesta qüestió.
Text: El Debat d'Orientació Política que ha començat aquest dijous amb el discurs del cap de Govern ha estat el darrer de la legislatura, i en aquest context, Martí ha fet referència als fruits que s'han anat veient en aquests darrers tres anys. Ha explicat que va començar en un context de crisi, però ha considerat que alguns indicadors ja han començat a repuntar i que 'el pitjor ja ha passat', destacant les reformes que s'han fet per aconseguir-ho.

Martí ha assenyalat que el 2013 es va assolir el primer resultat de gestió positiu en la liquidació pressupostària, abans de descomptar el pagament d'interessos del deute. Ha destacat el fet que s'hagi diversificat l'endeutament i ha assegurat que 'som la garantia' que no es torni a caure en la dinàmica de creixement de l'endeutament públic.

També ha fet referència a 'les tres bombes de rellotgeria' que amenaçaven les finances: el desequilibri de la Seguretat Social, els complements de jubilació dels treballadors, que ha assegurat que es votaran abans d'acabar la legislatura, i el sistema de transferències dels comuns.

Així, en relació a les jubilacions ha indicat que 'en un futur necessitarem més accions i en la propera legislatura estem disposats a emprendre-les, perquè ens hi van les pensions de molts ciutadans d'Andorra'. Per a això, una de les mesures haurà de ser apujar les cotitzacions, ha dit.

El cap de Govern ha reiterat que la seva principal preocupació continua sent l'atur, i en aquest sentit ha celebrat que 'Andorra té avui un 24% menys d'aturats que fa un any'. A més, ha assenyalat que això no ha anat lligat a una reducció dels assalariats, sinó que 'el nombre d'assalariats comença a remuntar', i en aquest punt ha recordat les polítiques actives d'ocupació que s'han engegat i n'ha garantit la seva continuïtat en la propera legislatura 'si tenim la responsabilitat de governar'.

Un dels retrets que ha volgut fer el cap de Govern a l'oposició és 'l'obsessió que tenen alguns consellers per dibuixar el Govern com a enemic de l'Estat del benestar'. Aquí ha volgut mostrar algunes xifres per demostrar que 'hem decidit gastar més i millor en polítiques socials'. Ha apuntat que el 2014 s'han destinat 8,4 milions d'euros a ajudes socials, un 61% més que al 2010, i també s'han augmentat les beques i ajuts a l'estudi en un 50%, destinant-hi fins a 3 milions d'euros.

Altres xifres per les quals s'ha felicitat han estat les aconseguides al programa Engega, que ja ha atorgat 220 ajudes per un import global de 326.000 euros i ha comportat el desballestament de 107 cotxes.

Toni Martí també ha fet referència als que considera èxits de l'obertura econòmica, i en aquest sentit ha retret a l'oposició que 'ha calgut esperar dos anys perquè vostès ho entenguin'. Així, ha destacat el 'contrast entre un debat que vam viure en aquesta mateixa sala ara fa dos anys, quan per part de l'oposició tot eren reticències, malfiances i escepticisme davant l'obertura econòmica, i l'entusiasme amb el qual vostès –tots 6– van aplaudir les declaracions del copríncep a favor de l'obertura la setmana passada'.

Acostament a Europa
En el seu discurs, el cap de Govern ha fet diverses referències a Europa, i a la importància dels propers mesos en les negociacions de l'acord d'associació. En aquest sentit ha celebrat que el Consell General estigui unit en aquesta qüestió. Martí ha parlat de la recent adhesió a la declaració de l'OCDE en relació a l'intercanvi d'informació fiscal automàtic. Ha dit, però, que Andorra farà el pas quan el facin la resta de països.

També ha defensat la necessitat d'acostar-se a Europa ja que 'tot i que la Unió Europea està plena d'incerteses, si no ens movem tenim el fracàs assegurat'. Per això, ha apuntat que el Govern vol seguir la política 'd'avançar-nos als esdeveniments o accelerar l'aproximació al mercat interior de la Unió Europea'. Així, ha assegurat que no es faran passes enrere, i s'ha referit a l'acord de la Unió Duanera del 1990, que assegura que 'el conservarem'. A més, ha indicat que el que volen és 'una associació que doni resultats equiparables als de l'Espai Econòmic Europeu'.

El discurs que ha pronunciat el cap de Govern ha tingut una durada de més de dues hores, durant el qual ha mostrat el Govern actual com a 'garantia' en diverses qüestions de cara a la propera legislatura. A més, ha aprofitat l'ocasió per citar el copríncep francès, François Hollande, durant la seva visita a Andorra en diversos casos.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT