PUBLICITAT

El «petit forat» que pot fer enfonsar el vaixell

  • Martí s'avança a les crítiques de l'oposició i es justifica per la CASS, les jubilacions i les competències
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Tot i els avenços pressupostaris, el cap de Govern, Toni Martí, va assegurar ahir durant el seu discurs que les finances del Estat estan amenaçades per «tres bombes de rellotgeria»: «el desequilibri financer de la seguretat social, els complements de jubilació dels treballadors públics i el sistema de transferències dels comuns». Tres temes amb els quals el Govern «hem volgut fer pedagogia» però amb els quals no s'ha avançat en les mesures. Martí, doncs, ja tement que al debat d'avui aquestes tres qüestions «faran objecte de controvèrsia», va començar ahir a justificar-se.

Martí va explicar que aquests són els temes que, com deia Benjamin Franklin, corresponen al «petit forat que pot fer enfonsar un gran vaixell» i el Goven de DA ho ha tingut clar «des del principi: el que avui ens sembla un petit forat, demà pot ser una via d'aigua impossible de contenir», però «ens hem hagut de fer el que la realitat permetia a cada moment».

Pel que fa a la CASS, –a banda del toc d'atenció als metges: «L'abús de les baixes amb la complicitat d'alguns facultatius va en detriment d'aquells que realment necessiten les baixes i mereixen tot el suport del sistema públic de salut i protecció social. No voldria pensar que en aquest país encara es donen baixes per telèfon...»– Martí va dir que cal «desactivar de la bomba» la insostenibilitat manifesta de la branca de jubilació, i per això adoptaran les mesures que calguin, «passant ineludiblement per un augment de les cotitzacions». Pel que fa a la reforma de les jubilacions dels funcionaris, Martí, tot i reconèixer que «va en detriment de les expectatives futures de drets dels treballadors públic» va assegurar que aquesta reforma «es votarà –no en tinguin cap dubte- en aquesta legislatura», ja que «no fer res, era seguir instal·lats en un sistema insostenible» que hauria portat a la desaparició de les pensions.

Finalment, va reconèixer que «a ningú no se li escapa que, pel que fa a les competències, l'acord institucional de l'abril queda lluny de la proposta inicial del Govern elaborada pel Ministeri de Presidència. A ningú no se li escapa tampoc que el preu polític i humà que el Govern i jo mateix hem pagat per aquesta qüestió ha estat elevat».

«Des del realisme, estem avui més a prop de l'ideal que ara fa un any i, d'aquí a 12 mesos, hi estarem més a prop que avui», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT