PUBLICITAT

Martí estrena un Debat d'Orientació Política de caire electoralista

  • El cap de Govern presenta DA com a «garantia» de futur de les reformes pendents
  • Les declaracions del Copríncep francès serveixen per avalar el model d'obertura
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, durant el seu discurs del Dabat d'Orientació Política, ahir. Foto: SFG

El «populisme» preocupa al Govern. El populisme, segons la definició del diccionari DIEC, és «un corrent ideològic, polític, etc., que vol defensar els interessos i les aspiracions del poble. 1 2 m. [LC] Aprofitament demagògic de les aspiracions del poble per a obtenir un benefici». El cap de Govern, Toni Martí, en el seu discurs del Debat d'Orientació Política d'ahir va dir que, com està passant a la Unió Europea, «també veiem com el populisme va fent forat a casa nostra. No en aquesta cambra... per ara. En això estem tots d'acord». Així va donar el tret de sortida a la precampanya electoral: referències a Eusebi Nomen, de qui a banda de titllar-lo de populista, també va dir que les seves crítiques són «molt dures» tot i que «són incapaços d'aportar cap alternativa»; a Jaume Bartumeu amb els «això es podia haver fet a partir del 2009. Però tranquils, ja ho hem fet nosaltres» parlant de reformes i mesures, i al PS, responent a les seves crítiques per les retallades socials i a l'atur: «Hi ha una gran diferència entre omplir-se la boca de discursos de suposat progressisme i ser capaç d'abordar els problemes i posar cara, i noms i cognoms a aquest problemes».

És en aquest punt on no va quedar tan clar que el populisme (entès com a demagògia) no hagi entrat a la cambra: «L'atur continua sent la meva principal preocupació cada cop que dono dades econòmiques –que ho he de fer–, perquè cal ser rigorós, veig les persones que hi ha darrere. Les persones que ho passen malament saben que les portes del cap de Govern sempre estan obertes».

Martí no només va voler subratllar l'èxit de tirar endavant les reformes que el govern socialdemòcrata no va «implementar», sinó que també li va pispar una cita de Jeans Jaurès a Bartumeu: «Le courage, c'est d'aller à l'idéal et de comprendre le réel». I el realisme del Govern va «començar» per «ser conscients que estem obligats a prioritzar uns recursos escassos». Aquí Martí va lloar la política pressupostària del Govern de DA, que ha posat fi «a la perillosa dinàmica de l'endeutament públic» i que, per tant, «som la garantia que no hi tornarem a caure». Va seguir amb les justificacions de perquè no s'han pres mesures amb la seguretat social, les jubilacions i el sistema de competències, tot i que les reformes, segons ell, es faran: «Nosaltres som la garantia que s'adoptaran totes aquelles mesures que calgui prendre per assegurar el futur de les pensions, passant ineludiblement per un augment de les cotitzacions» i la reforma dels complements de jubilació «es votarà aquest legislatura».

L'AVAL DEL COPRÍNCEP / Martí no va estalviar referències al Copríncep francès François Hollande, que va fer servir tant per avalar la política d'obertura com per justificar les reformes: «Ens ho deia el copríncep Hollande la setmana passada: Andorra va escollir obrir-se; podia haver optat per protegir-se, per replegar-se, per tancar-se... però no ens hauria servit de res, no ens hauríem protegit de res. I aquí vull recuperar també la idea del copríncep de veure les reformes com un procés que no s'esgota en una sola llei, en una sola decisió o en una sola legislatura».

To de comiat / «Sóc d'una generació –com molt de vostès– que ho ha tingut tot si ens comparem amb els nostres pares i els nostres padrins. Una generació que ha rebut molt pel sol fet de viure a Andorra.. [...] ... i ara li hem de tornar una part del que tan generosament ens va donar», va dir ahir Martí en la part final del seu discurs, en la qual va afegir que «com a societat no sempre hem sabut fer les coses prou ben fetes. L'Andorra de la meva adolescència era més integradora que la d'ara». Així doncs, cal «seguir el rumb de les reformes» que ha marcat aquest Govern, que és «el projecte d'una generació».

Finalment, i en to de comiat, Martí va agrair el suport del 22 consellers: «Hem navegat molt sovint enmig de la tempesta. Alguns de vosaltres tindreu l'honor i la responsabilitat de continuar amb aquesta travessia. Però tots, absolutament tots, sou uns lleials servidors del Principat d'Andorra». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT