PUBLICITAT

Baró: «No calen retallades, 'però sí austeritat»

  • El PS recorda que presentarà una llei de reactivació per al comerç
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata, després d'haver escoltat el cap de Govern i el grup parlamentari de DA felicitant-se per haver aconseguit l'equilibri pressupostari, va reiterar ahir en el Debat d'Orientació Política les crítiques a les «retallades» que aquests estan duent a terme, ja que, per a ells «no només es tracta d'aconseguir la sostenibilitat financera, sinó també d'aconseguir la sostenibilitat social i d'equilibrar un i altre». El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, va respondre que «no calen retallades senyor Rios, però sí cal austeritat». Rios li va contestar que les polítiques d'austeritat, tal i com ja s'ha demostrat a Europa, «han creat pobresa», i a més, «si han de ser per un temps perllongat», o bé «es tracta d'un a frase desafortunada o ens preocupa la seva visió de futur».

L'oposició ahir es va mostrar crítica amb els «missatges triomfalistes» del Govern pel que fa la sortida de la crisi econòmica i la recuperació. Per molt que «portaveus empresarials» canten «a una sola veu la cançó preferida del Govern, que es titula Canvi de tendència», el president del grup mixt-SDP, Jaume Bartumeu, va dir: «Tenim la impressió que el seu govern està gestionant sense adonar-se del drama individual i familiar de centenars de persones, sense voler veure que en plena crisi les desigualtats creixen. Els pobres són més pobres, els rics són més rics i la classe mitja està durament castigada».

LES ‘DUES ANDORRES' / Segons els indicadors del grup mixt i dels socialdemòcrates, l'anàlisi de la situació econòmica, no és positiu. Bartumeu va parlar de que la desocupació es manté, la pobresa avança, s'han perdut 526 llocs de treball, ha baixat la massa salarial i el salari mitjà, ha baixat el poder adquisitiu de les famílies, les dades del servei d'ocupació «mostren que la gent se'n va del país», Càritas atén una mica menys de famílies que l'any passat, però els casos es cronifiquen... En resum: «Aquesta és la realitat dramàtica del país»; la feina «és escassa» i els salaris «baixen», però no tots, «baixen els dels que cobren menys mentre pugen els dels directius», afavorint «la dualitzcaió social» i l'existència de «les dues Andorres».

Pel que fa als indicadors econòmics, també són negatius. Bartumeu va parlar de la caiguda d'un 25% dels ingressos de la duana, dels carburants i de les matriculacions, «lluny del nivell del 2011» tot i els ajuts. «Així doncs, el Govern hi és per a poca cosa o té poca incidència». En aquest sentit, va dir que una de les poques mesures ha estat la reducció de l'IGI en alguns sectors, que «només servirà per crear greuges comparatius amb l'hoteleria i el comerç».

Així doncs, «necessitem menys missatges triomfalistes i més mesures». El PS va assenyalar ahir que «properament presentarem la Llei de reactivació econòmica destinada al sector del comerç», i va celebrar que s'estiguin duent a terme algunes de les seves mesures de reactivació, tot i que «tard i malament». Rios va remarcar que presentaria un nou paquet de mesures. El cap de Govern es va comprometre a «estar atent» ja que ara «ho podem fer perquè hem aconseguit l'equilibri pressupostari».

REGLA D'OR / Baró va defensar ahir algunes de les mesures del Govern, entre elles, la implantació de «noves tipologies d'autoritzacions d'immigració», això sí, amb un toc d'atenció al Govern referint-se als residents passius, i alertant-lo que, tot i el creixement, estigui atent de «no perdre els que ja tenim». I també va parlar de la contenció de la despesa duta a terme pel Govern i va fer una defensa de la seva proposició de llei anomenada regla d'or per contenir l'endeutament públic.

En aquest sentit, Bartumeu va dir que «ens sembla raonable i positiu voler assegurar la sostenibilitat de les finances públiques», ara bé, «les normes han de ser prou flexibles com per adaptar-se a l'evolució del cicle econòmic; si no s'assegura la correcta aplicació de la norma, la seva efectivitat serà escassa» i «ja des d'ara hem de manifestar la nostra total discrepància amb la previsió que la imposició directa no pugui ser superior al 40% del total d'impostos directes i indirectes». Rios va afirmar que «no és de rebut que un Govern sortint imposi restriccions pressupostàries a Governs futurs. Aquesta és una mesura per acontentar els seus votants enganyats amb l'IRPF. És una mesura inaplicable avui en dia quan encara s'està legislant sobre el marc fiscal i el marc de prestacions socials».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT