PUBLICITAT

Perquè sempre han de seguir sent nens

  • El Ministeri de Salut i Benestar engega una campanya de promoció de la figura de la família d'acollida
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Raquel Llorens. Foto: ÀLEX LARA

En l'actualitat, 'Atenció Social a la Infància i a la Família disposa de 5 famílies en actiu i 5 més a la borsa d'acolliment familiar, disposades a acollir nens menors de 10 anys.

Actualment al Centre d'Acolliment d'Infants ‘La Gavernera' (CAI), hi ha 8 infants ingressats (el 2013 s'en van atendre 23 infants, amb 16 altes en aquest recurs), però són adolescents, per tant, el perfil de família no s'adapta a les necessitats d'aquests joves. La treballadora social Raquel Llorens va explicat que les famílies d'acollida poden ser de curta durada, per a uns dos anys i amb expectatives que l'infant torni amb els seus progenitors; de llarga durada, sobretot per als adolescents, que no es preveu que puguin tornar al seu nucli familiar; de caps de setmana i vacances, per als que no hi poden dedicar més temps, però que permet als nens marxar els festius del centre d'acollida; i d'urgència, per a casos extrems com pot ser l'hospitalització dels pares i que el menor no tingui altra família amb qui quedar-se. Així doncs, el ministeri de Salut i Benestar ha decidit engegar una campmanya informativa, que finalitzarà el dia 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, amb l'objectiu de donar a conèixer el funcionament de les famílies d'acollida i aconseguir «una àmplia borsa de famílies» que permeti «evitar la institucionalització de l'infant», és a dir, que el menor no hagi de passar pel centre d'acolliment infantil, sinó que directament el pugui rebre una família. El nom de la campanya és Perquè sempre han de seguir sent nens.

Llorens va voler subratllar que l'acolliment no és el mateix que l'adopció, ja que el principal objectiu és que el menor pugui retornar al seu nucli familiar. A més, durant l'acolliment, l'infant continua mantenint un vincle amb la seva família biològica i la intenció és que se l'ajudi a superar l'etapa amb la màxima normalitat. Mentre el menor està amb la família d'acollida, l'equip d'atenció a la infància treballa amb la família biològica per afavorir que pugui recuperar el seu fill el més aviat possible i en les millors condicions. Per ajudar les famílies que volen acollir, es dóna una compensació econòmica de 360 euros al mes i una subvenció, en cas que els progenitors no ho assumeixin, per a la manutenció, que ascendeix a 150 euros mensuals més.

Els menors que poden ser acollits en aquest programa són tots aquells entre 0 i 18 anys que es troben en una situació de risc i han viscut situacions familiars i socials difícils.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT