PUBLICITAT

Protecció a la Infància atén 238 menors, el 50% per negligència

  • Des del departament destaquen que hi ha una major detecció que permet reconduir les situacions
  • La mesura de protecció més utilitzada és la família d'acollida o extensa
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cap d'àrea d'Atenció Social a la Infància i a la Família, Ruth Mallol, ahir. Foto: àlex lara

La cap d'àrea d'Atenció Social a la Infància i a la Família, Ruth Mallol, i la treballadora social Raquel Llorens van presentar ahir el balanç del 2013, en el qual el nombre de menors en risc intervinguts per l'Equip Especialitzat de Protecció a la Infància (EEPI)va ser de 238 menors, corresponents a 144 nuclis familiars, 40 menys que al 2012.

Dels 238, el 67,6% dels infants tenien una edat compresa entre els 4 i els 15 anys, mentre que els preadolescents i adolescents (de 11 a 18 anys) van suposar un 59,2%. Destaca la nacionalitat andorrana, amb un 68'9%. Tal i com va explicar Mallol, el departament treballa amb casos judicialitzats, que gestiona l'Equip d'Atenció Social Primària (EASP), format per treballadors socials, educadors i psicòlegs.

Més de la meitat dels casos dels menors intervinguts va ser per una qüestió de negligència (55,5%); Mallol va explicar que en aquesta categoria s'inclouen la no cobertura de «necessitats bàsiques d'alimentació, higiene o pautes educatives».

MESURES DE PROTECCIÓ/ Del total de 238 infants intervinguts, l'EEPI va adoptar mesures cautelars amb 36, que correspon a un 15% dels casos. D'aquests 36 infants i adolescents, el 59% van ser emplaçats a una família d'acollida o extensa. Mallol va subratllar que aquesta dada constata que la mesura de protecció més emprada és aquest tipus d'acolliment, amb 21 infants i adolescents durant l'any 2013.

INCREMENT DEL RISC/Durant el decurs del 2013 es van tancar 60 expedients, que equival a un 41,7% dels expedients intervinguts. D'aquests darrers, un 30% es van tancat després de reconduir-se els indicadors de risc detectats al nucli familiar, mentre que un altre 30% es van resoldre mitjançant l'avaluació inicial, descartant la situació de risc.

Mallol va explicar que «és evident que la situació econòmica comporta més pressió a les famílies, nervis, altres prioritats..» però per altra banda va destacar que «gràcies als agents socials – escoles, atenció primària, etc. – hi ha una major detecció que permet reconduir les situacions».

ADOPCIONS/ En referència al Servei d'Adopcions, van ser 50 els expedients atesos durant el 2013. D'aquests, 25 estan en procés de filtratge i formació, 11 en procés de valoració, 5 famílies resten a l'espera d'assignació i 9 famílies es troben en fase de seguiment post adoptiu. En relació a les nacionalitats, l'any 2013 es va invertir la tendència dels darrers 5 anys, sent la nacionalitat espanyola la majoritària dels sol·licitants d'adopció, per sobre de la nacionalitat andorrana.

Els menors assignats a famílies del país durant el 2013 van ser 4, dels quals 2 provenen de Filipines, 1 de Colòmbia i 1 de la República Dominicana. Actualment els països amb els quals hi ha conveni són Colòmbia, Filipines, República Dominicana, República Eslovaca, Rússia i Brasil.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT