PUBLICITAT

La comissió consultiva proposa destinar les aportacions a la CASS

  • Torra denúncia la «voluntat del Govern de privatitzar les pensions»
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'arxiu de la primera reunió de la comissió consultiva Foto: ANA

L'informe de la comissió consultiva en relació a l'avanprojecte de llei de reforma dels complements de jubilació conclou que el text introdueix «incertesa i inseguretat en els drets dels seus treballadors», ja que consideren que el redactat «no garanteix de cap manera certa la percepció d'un complement més enllà de la pensió de la seguretat social». D'entre les propostes de millora que s'especifiquen, hi ha la de destinar l'aportació del 3% de les dues parts (Govern i treballadors) a la cotització en concepte de jubilació a la CASS, en lloc de plantejar l'establiment d'un pla de pensions.

El membre de la comissió consultiva i de la Plataforma de funcionaris, Joan Torra, va dir ahir que «els treballadors no creiem en el sistema privat». Torra va dir que els sindicats poden portar aquesta Llei a la Batllia per vulneració dels drets sindicals, però «aquest no és el tema principal», ho és, segons ell, «la privatització de les pensions». Per això ara es centraran en la propera reunió que la Plataforma té amb el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, els quals «ens van dir que quan entrés la Llei mirarien de rebaixar la tensió».

Com va recordar Torra una de les demandes i en les quals els funcionaris estan en total descord és en eliminar les prejubilacions. Per tant, serà en un dels temes en el qual insistiran. En l'informe els sindicats assenyalen que cal tenir en compte que les franges d'edat comportaran unes jubilacions concentrades i provocaran problemes de relleu i d'envelliment de la plantilla.

En aquest sentit, l'informe inclou un darrer apartat amb propostes de millora fetes pels representants dels sindicats, i entre aquestes destaca la demanda d'unes prejubilacions que garanteixin el 50% del darrer salari per a tots els treballadors, i que es garanteixi el 60% de la darrera nòmina en el moment de jubilar-se.

En l'informe de la comissió consultiva de la funció pública, que es va enllestir el passat dimarts, aquesta també qüestiona el rang qualificat de la llei, i també s'oposa a la modificació del sistema de provisió de places a la funció pública, ja que considera que no és necessari per regular el pla de pensions, i que si es fa, s'hauria de fer en el marc d'una reforma de la Llei de la funció pública.

En aquest sentit, el ministre de Finances i Funció Pública, va reconèixer ahir en la roda posterior al Consell de Ministres que es tracta de «l'únic element que es toca de la Llei de Funció Pública» i que «no està relacionat amb les pensions»; de totes maneres va reiterar el seu discurs de la prestació del projecte de Llei i va dir que es tracta d'un canvi «en favor de la pròpia Administració», per agilitzar-la i renovar-la, i per poder introduir els perfils de treballadors necessaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT