PUBLICITAT

La FAE guanya una Masia

  • El Centre de Tecnificació d'Ordino és la seu de la nova fornada d'esquiadors H «Es tracta de realitzar una tasca acadèmica-esportiva que ens permeti compaginar l'esquí i l'estudi», afirma el director tècnic Carles Visa
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Verdú, que gairebé és recuperat de la seva lesió als Jocs de Sochi, és un dels alumnes del CTO Foto: REUTERS / Ruben Sprich

Insistia ahir Carles Visa, director tècnic de la FAE, en el concepte de «la Masia del Barça». El Centre de Tecnificació d'Ordino (CTO) és des d'aquestes últimes setmanes un lloc en què els joves esquiadors de la Federació –una quinzena– tenen la possibilitat, ara més que mai, de continuar amb els seus estudis des del mes de maig fins el novembre, quan arribaran els exàmens, i sense deixar mai de banda la seva preparació física per la pròxima temporada d'esquí.

El concepte és la continuïtat del Batxillerat Lliure Esportiu que des de fa un any es va instaurar, però amb la diferència que ara són els mateixos esquiadors els que fan vida al CTO on disposen de sales d'estudi i sales de físic. Tot barrejat, fa d'aquest centre, la Masia, un indret perquè els esportistes de la neu disposin «de les instal·lacions i els mitjans pel seu propi benefici i pel benefici de l'esport nacional», en paraules de Visa. «Es tracta de realitzar una tasca acadèmica-esportiva que ens permeti compaginar l'esquí i l'estudi d'una forma equilibrada i amb un marge de temps vital on es respectin les diferents etapes formatives i de conciliació familiar que necessita qualsevol adolescent», hi va afegir.

A efectes pràctics, significa que els joves, d'edats fins els 18 anys –júniors–, estudien al CTO, reben classes al CTO i han de créixer tant esportivament com acadèmicament en aquest centre. Però, ¿què ocorre si, com en aquests dies, els joves són de preparació fora d'Andorra? Doncs que el professorat manté un contacte constant amb ells vigilant la seva progressió amb els deures. Abans de la temporada, és a dir a octubre i novembre, arribaran els exàmens, i llavors s'haurà de veure el resultat.

Ara bé, cada esquiador no estudia al ritme d'un estudiant normal, sinó que al llarg de cada temporada la quantitat d'assignatures és més reduïda. Aquest «esquí-estudi» és el fruit d'un conveni amb el Govern que va començar, segons va recordar Visa ahir, sota l'impuls de «l'exministra d'Educació, Roser Bastida, i l'exsecretari d'Estat d'Esports, Víctor Filloy», tot agraint també la continuïtat en la idea de les següents administracions, com ara la de l'actual Govern.

Canvis a l'equip nacional

Per a l'actual temporada –la preparació fa dos mesos que va començar– la FAE ha patit canvis. Dos són destacats: primer, que Laura González, preparador física, passa a cobrir les seves funcions exclusivament en l'equip femení, i això fa que s'hi afegeixi un segon preparador, l'anglès Matthew Dickens, que serà amb el conjunt masculí. Així mateix, s'hi incorpora Max Tissot, exesquiador francès amb 8 punts FIS –una institució– que espera aportar un plus. De nous esquiadors, en el femení sumen Noemí Mora, Mariona Raméntol i Marta Ribó, i en el masculí Àlex Rius i Albert Pérez.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT