La tova defensa i Sakic eviten el primer triomf a domicili

• Els de Peñarroya dominaven de cinc però es van descompondre, intimidat, a l'hora de la veritat
  • basquetttt

Grimau penetra a cistella davant la passivitat defensiva dels jugadors del MoraBanc Andorra, ahir al Nou Congost de Manresa.Foto: acb photo / j. Alberch

MANRESA

Una fluixa defensa, la irregularitat en el joc i un batallador Manresa liderat per un immens Sakic van impedir la primera victòria del MoraBanc a domicili, en un partit amb constants intercanvis de cops en l'electrònic que van acabar resolent els de Pedro Martínez amb més intel·ligència i garra en el darrer quart.

Va començar la festa al Nou Congost amb una acció clàssica d'una vella glòria del bàsquet espanyol com és Roger Grimau. Internada i safata que falla però que provoca la primera personal, de Navarro. En la primera acció tricolor els de Pedro Martínez van deixar clar que el MoraBanc tindria dificultats per trobar un tir còmode en els seus atacs. Betinho va fallar llavors escorat. Potser sembla dramàtic l'entrada al parquet que van tenir els de Peñarroya, però és que el que havia de venir va fer pintar el panorama ben negre: triple de Bívia i una altra penetració de Grimau. 7-0 i el tècnic tricolor que es veia obligat a demanar temps mort per buscar solucions.

L'aturada va tenir el seu efecte i partint d'una defensa menys tolerant al tir còmode dels locals, Betinho va sortir al rescat en les accions ofensives. El portuguès va estrenar el caseller de punts i acabaria el quart amb set punts. Els mateixos que un Grimau que estava sent l'anima del Manresa i que va veure la segona personal amb 15-9 i a 3min 46s. del final del primer quart; es va picar les mans de ràbia perquè tenia el dia i allò l'obligava a anar directe a la banqueta. Un minut i mig més tard el MoraBanc ja havia empatat 15-15. El que són els estats d'ànim col·lectiu... Els andorrans, de fet, van poder acomiadar els primers deu minuts en avantatge, però Ivanov va fallar fàcil, Trías va capturar el rebot i va cedir a Green, que de tres també va tocar ferro. 1 de 8 fins llavors de 6,75. Significatiu.... Sakic va fer el mateix en l'última acció però el que es convertiria en protagonista local en el segon periode no va fallar. 20-17.

Com el tir exterior no estava tenint bona impressió la solució de Peñarroya va ser buscar Ivanov, marcat per un Haritopoulos que portava dues personals i que li costava aturar el guerrer búlgar. A 6min 39 Ivanov ja havia l'havia vençut en dos u contra u i havia forçat la tercera personal del seu marcador.

ARRENCA SAKIC / Però Sakic va donar un pas endavant per fer aguantar el Manresa al parquet. Dos rebots ofensius importantíssims i set punts del croat. El partit estava en un estira i arronsa. Ara el MoraBanc per endavant amb dos tirs lliures de Navarro (24-25, minut 13), ara dos triples de Grigonis i Bívia que feien pujar el 30-27 (minut 15). Els de Peñarroya estaven tous defensant el tir exterior i en el rebot, per això va arribar al descans un per sota (39-38), amb els dos últims minuts de Guille Colom, correcte i fins i tot encertat com a director d'orquestra. Calia donar un respir a Schreiner, que portava gairebé 16 minuts a les cames.

Només sortir, Ivanov va mostrar al Nou Congost que a banda de potència, també té el canell preparat per fer diana de 6,75. Aquell seria la primera acció de tres minuts meravellosos que van suposar un parcial de 2-12. Seguiria Navarro amb un tir de mitja distància, un 2+1, i un triple més un tir lliure de Blanch. 41-50. Allò semblava un món en un partit d'intercanvi de cops.

La cistella dels locals havia estat un coast to coast d'un Grimau que va robar, va deixat asseguts a dos andorrans i va entrar fins la cuina observat per un Peñarroya que s'estava resistint a sortir ell a aturar-lo. Les lagunes en defensa continuaven presents, i per això el Manresa aniria rascant d'aquí i d'allà, tirats per la polivalència de Grigonis –de tres, de mitja distància, penetrant...– i la veterania i experiència de Grimau, fins empatar 54-54 amb dos tirs lliures del talentós però ahir desapercebut Marc Garcia (minut 28).

Podia haver estat un cop moral dels durs però Green va clavar un triple, va robar en la següent acció defensiva i va forçar una intencionada que de nou donaven aire als tricolors, arrodonint el quart amb triples de White i de Román sobre la botzina que donaven la benvinguda al quart decisiu amb un 57-62.

Els locals no tenien una altra. Havien de mossegar en defensa i així ho van fer, contràriament a un MoraBanc que no estava a sobre i que arran d'un triple d'Schreiner va deixar anar una renda de set punts de renda. El show de Sakic, amb un 2+1, un triple i una cistella de pivot nat, més una cistella de Samuels van convertir el Nou Congost en una caldera difícil de suportar (70-67).

UN 8-0 QUE SENTENCIA / Román va arreglar la pobra estadística tricolor de tres (9 de 28) per empatar (70-70) però un nou parcial local de 8-0 amb un triple de Grigonis i dos tirs lliures, més un tir de 6,75 de l'immens Sakic van fer perillar molt la primera victòria com a visitant. Green va intentar tornar a rescatar els tricolor i va encertar un triple, però després fallaria dos tirs lliures gairebé decisius. 80-75 i quedaven dos minuts.

El MoraBanc va haver de prendre riscos en defensa que poques vegades surten bé i moltes malament. Va acabar succeint la segona possibilitat, posant la cirereta del pastís l'MVP Sakic amb un 2+1 ja impossible de remuntar i un triple sobre la botzina per aturar l'electrònic en un 88-80.