PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Molta afluència, escassa despesa

Poques alteracions a la xarxa viària, on avui s’espera que es repeteixin les retencions

Per Marisa da Costa

Retencions d’ahir en el sentit de sortida del país per la frontera del riu Runer.
Retencions d’ahir en el sentit de sortida del país per la frontera del riu Runer. | Tony Lara
Si la recuperació es percep per l’augment de visitants, aquesta tendència no s’ha vist traduïda en un augment de la despesa per part dels mateixos als establiments del país. Els dies de festa que conclouen avui amb motiu de la Setmana Santa han omplert de gom a gom els carrers principals del Principat. Tanmateix, aquest fenomen no ha comportat una saturació de les caixes dels comerços andorrans, que d’ençà l’inici de la crisi ara fa més d’un lustre no han registrat les xifres abans assolides. Els encarregats dels negocis pertanyents als sectors de l’electrònica, la perfumeria o l’oftalmologia –àmbits que tradicionalment s’havien fregat les mans amb l’arribada d’aquestes dates ja passades–, coincideixen en la pessimista percepció que «no tornarem a la bonança que es vivia abans de l’arribada de la crisi».
 
Els punts de venda de tabac i les farmàcies discrepen d’aquesta percepció pel balanç resultant d’aquestes festivitats. Els estancs, afectats els últims anys per un descens considerable a nivell de compra del seu producte estrella, reconeixen que «els clients sí que es queixen per l’augment de preus i, tot i que no compren en quantitats tan importants com anteriorment, sí que se segueixen enduent provisions perquè la diferència de preu, tant amb Espanya com amb França, sobretot, segueix sent considerable».
 
Joiers i botigues de roba comparteixen la percepció que «sí que hi ha molta gent als carrers, però no carreguen gaires bosses, ara entren més a mirar». Els restauradors, del seu costat, no es manifesten descontents però matisen que «ara s’estan més temps ocupant taules, però això no implica que consumeixin més».
Mobilitat
 
Pel que fa a la xarxa viària, no s’han de destacar grans alteracions ni sorpreses; tot i la manca de xifres oficials, l’Agència de Mobilitat informa que les retencions formades els darrers dies van seguir la línia de les previsions anunciades, que calculaven aproximadament una arribada de 68.000 vehicles entre les dues estacions frontereres. Si bé les cues van arribar a tocar les dues hores d’espera a les vies d’entre Sant Julià de Lòria i les parròquies del centre, no s’han hagut de lamentar grans incidències. Els dos andorrans de 21 i 49 anys que van resultar ferides a sengles accidents a Andorra la Vella i Arinsal la tarda de divendres i ahir al matí, respectivament, fruit en ambdós casos d’una topada entre un vehicle i una motocicleta, només van patir contusions lleus. 
 
El departament de trànsit adverteix que les retencions produïdes reiteradament des de l’inici de les vacances es repetiran durant el dia d’avui fins les 20 hores, tant en el sentit d’entrada com en el de sortida. La carretera de sortida per la frontera del riu Runer és el punt on s’esperen majors conflictes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT