PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes recull més de 10 tones de residus al dia

Aquesta xifra és la resultant de la recollida comunal domiciliària

Per IVÁN ÁLVAREZ

Imatge de la deixalleria escaldenca.
Imatge de la deixalleria escaldenca. | Tony Lara
Les dades del 2014 reflecteixen un total de 10.500 kilos de deixalles –entre vidre, envasos, paper i escombraries– que els operaris de la parròquia d’Escaldes s’encarreguen de recollir. A més, s’ha de tenir en compte, la feina que fan les deixalleries amb els residus valoritzables i especials. Tot plegat fa que el departament de medi ambient escaldenc valori molt positivament la tasca que s’està realitzant. Isabel Rogé, la responsable de l’àrea, senyalava que «Andorra és cada dia més eficient a l’hora de reciclar i, en aquest sentit, la funció de la deixalleria i la mini deixalleria és molt important. Aquestes zones han contribuït notablement en disminuir els abocaments incontrolats de residus al medi natural». El desglós de les més de deu tones que es recullen al dia mostra un 79% en escombraries (RSU), un 7% en envasos lleugers, un 13% en envasos de vidre i només un 1% en paper. Aquests residus són producte de les recollides comunals domiciliaries (ciutadans i locals comercials) i dels 70 punts verds de que es disposa.

Rogé assegura que «l’administració facilita cada vegada més el reciclatge. Tot els comuns tenen el servei de recollida de residus porta a porta, però des de medi ambient potenciem la feina de la deixalleria i la mini deixalleria perquè es un servei sostenible. La recollida porta a porta suposa que dos cops al dia un camió circuli per recollir deixalles amb la despesa de gasoil i la contaminació que tot plegat comporta». 
 
Deixalleria i mini deixalleria/ Els residus domèstics es dipositen selectivament en contenidors separats abans de traslladar-los als centres de tractament. La deixalleria d’Escaldes va entrar en funcionament al 2003 i, al principi, estava ubicada a l’Avinguda del Pessebre. Posteriorment, per motius de funcionalitat –per descongestionar el casc urbà del trànsit de camions de gran capacitat pel transport de residus– es va desplaçar a la sortida de la parròquia, a la Avinguda Pont de la Tosca, a la zona industrial Partida d’Ensucaranes. A banda d’aquesta àrea i per facilitar la recollida dels residus domèstics al casc urbà, el comú va obrir al 2009 una mini deixalleria a l’aparcament del Fener. Aquesta zona més petita, oberta de 7 a 19 hores,  depèn logísticament de la deixalleria. Aquí s’hi poden portar tot tipus de residus domèstics com estris vells, tèxtil, olis, cd’s, fluorescents, bombetes o pneumàtics, però sempre en petites quantitats. Aquests contenidors són buidats dos cops al dia i, per contra, no es poden portar a aquesta àrea residus especials com medicaments, pintures, dissolvents o fitosanitaris, que són gestionats només per la deixalleria gran. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT