PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les estacions tancaran amb menys dies d’esquí venuts

Les dades provisionals superen els resultats globals anteriors

Per JOSEP ROMERO

Un grup d'esquiadors al sector d'Ordino i Arcalís
Un grup d'esquiadors al sector d'Ordino i Arcalís | Álex Lara
Tot i que encara no es coneixen les dades definitives de la temporada d’hivern per part dels diferents dominis esquiables del Principat, les primeres valoracions apunten que es tancarà amb menys dies d’esquí venuts, al menys pel que fa a Vallnord. El director d’aquesta estació, Martí Rafel, va explicar que se superarà el resultat global de la temporada anterior, malgrat que els dies hagin estat inferiors. Aquesta reducció s’ha vist compensada per una millora dels ingressos pels diferents serveis i «un resultat net de les societats millor que el de la temporada 2013-14». L’any passat el domini va vendre un 5,67% més de dies d’esquí que la temporada 2012-13. En concret, el total va ser de 741.343 dies. 
El màxim responsable directiu de Vallnord va indicar que aquest 2015 els ingressos per restauració i les visites de les escoles van arribar al 50%, mentre que la resta provenen de la venda de forfets. Els resultats econòmics a Secnoa continuen en números vermells mentre que  les estacions integrades a l’EMAP segueixen tenint guanys. 
 
PONT DE LA PURÍSSIMA/ El mal inici de la temporada degut a que Arcalís només pogués obrir de manera parcial durant el pont de la Puríssima i que Pal i Arinsal es veiés obligat a posposar fins el 12 de desembre la seva obertura, a causa de les fortes nevades, ha estat determinant perquè a Vallnord els fruits no hagin estat tan bons del que podien haver estat. En la tònica general de les últimes temporades i, encara sense dades definitives, per sectors, els que surten més ben parats són els de Pal i Arinsal. En canvi el sector d’Arcalís, una vegada més, s’ha vist penalitzat per les dificultats d’accés que va patir alguns dies de la temporada, al seu començament i durant cinc dies del mes de febrer passat. Tot plegat fa pensar, per tant, en un creixement moderat d’esquiadors. 
Per a Rafel, les millores en els serveis han estat un element clau que han compensat la disminució de clients, tenint en compte que la temporada ha estat més curta que la de l’any passat quan la Setmana Santa es va situar pràcticament a finals del mes d’abril.  
 
ENSOPEGADA DEL MERCAT RUS / La temporada ha estat nefasta pel que fa al mercat rus que ha reculat en un 60% a l’estació de Vallnord. Rafel va assegurar que aquesta disminució afortundament s’ha vist compensada per un tipus de client fidel com és l’espanyol que encapçala el rànquing i que sembla recuperar-se  de la crisi patida en el conjunt d’aquell país. Els francesos també responen cada vegada més gràcies a les campanyes que duen a terme entitats com Andorra Turisme o les pròpies estacions. 
Rafel creu que es pot parlar d’unatemporada positiva, sobretot al mes de febrer i amb unes dies de Setmana Santa que es van saldar amb una important afluència d’esquiadors. 
 
SETMANA SANTA / Les dues estacions d’esquí d’Andorra van sumar, el període de Setmana Santa i darrers dies de la temporada, més de 84.000 usuaris provinents, sobretot, dels països veïns. Arcalís, Arinsal i Pal van acollir en total 30.000 esquiadors. Com és habitual, els espanyols van ser els principals clients, seguits pels portuguesos, belgues i escolars anglesos, aquests darrers «un tipus de client cada vegada més gran i que cal tenir molt en compte». Cal afegir també el preu que a les pistes de les Valls del Nord es van rebaixar en els darrers dies fins als 24 euros.
Per la seva banda, Grandvalira, que no ha volgut avançar cap mena de dada ni valoració de la temporada fins el proper dijous, va incrementar en més d’un 67% el nombre d’usuaris acollits durant la Setmana Santa. Des de començaments d’aquest abril i fins tancada la Setmana Santa, el domini va rebre de mitjana diària, 14.000 esquiadors, el que representa un increment en més de 32.000 persones en relació al mateix període del 2014.
Justament la qualitat de la neu també ha estat un element important que en les darreres setmanes ha comportat acabar d’arrodonir la bona temporada.
 
TEMPORADA D’ESTIU / Vallnord iniciarà la temporada d’estiu el proper 1 de maig. Aquesta setmana ja és a la venda el forfet Bike&Ski que permet gaudir de totes les instal·lacions  durant tot l’any amb l’adquisició d’un passi anual que té un cost de tan sols 1 euro de més respecte del preu de la temporada d’hivern. 
El forfet dóna accés durant els mesos d’estiu al Bike Park la Massana, així com a tots els remuntadors oberts al públic tant de la Vall d’Ordino com de la Massana. Un passi que també serà vàlid per tota la propera temporada d’hivern 2015-2016. Es pot adquirir a les oficines de turisme de la Massana i Ordino o bé a les taquilles de Vallnord a partir del primer de maig. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT