PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Polònia és el país convidat en la novena edició de PICURT

En total es projectaran prop de 60 films de cultura de muntanya d’arreu del món

Per EL PERIÒDIC

Presentació de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus a la Seu d’Urgell, al 2014.
Presentació de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus a la Seu d’Urgell, al 2014. | PICURT
La Seu d’Urgell i Artedó acullen del proper 23 al 27 de juny la novena edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. En total es projectaran prop de 60 produccions audiovisuals de 25 països d’arreu del món, amb especial interès en les creacions pirinenques. 
 
Aquest any, com a novetat, el país convidat serà Polònia, i s’intentarà «fer reflexionar sobre el paper de les muntanyes del Pirineu com a escenari d’acollida i ajuda per als refugiats polonesos durant la persecució nazi» ha comentat l’organització.
L’acte inaugural de PICURT està previst pel dimarts 23 de juny a la Seu d’Urgell, que acollirà activitats fins al divendres 26. El lliurament del 2n Premi Josep Virós a la promoció de la cultura pirinenca, es durà a terme el divendres 26 de juny a Artedó, on també es podrà gaudir de les tradicionals projeccions cinematogràfiques, alguna de les quals és inèdita a l’Estat espanyol. A Artedó també s’organitzaran actuacions musicals i el tradicional acte de cloenda, en el qual es lliurarà el reconeixement a la trajectòria professional d’una personalitat del món del cinema.
 
Projeccions / Els films que es podran visionar a PICURT aborden temàtiques d’esports, d’aventura, d’antropologia social, d’etnografia, patrimoni natural, recerca i recuperació històrica, entre d’altres. Les pel·lícules es distribuiran en les següents seccions: Muntanyes del món, Joves creadors, Muntanya i aventura, Ficció, Ecologia, Cinema recuperat, Dona i muntanya, Petita muntanya (per als més petits i joves), Producció pròpia i Pirineus. Alguns dels títols més premiats que s’hi veuran enguany són Espés, de Tànit Fernández i Isaac Rodríguez; Damnation, de Travis Rummel i Ben Knight; Rabbit and Deer, de Péter Vácz; Tashi and the monk, d’Andrew Hinton; Las niñas Quispe, de Sebastian Sepúlveda; Petit bus rouge, de Sébastien Montaz-Rosset; Las faldas de la Montaña, de Belén Ciutad; Kukuczka, de Jerzy Porebski, i Zakopanians, de Jerzy Porebski. Cal recordar, a més, que a PICURT també es proposa un programa d’activitats paral·leles, amb exposicions, conferències, música i un mercat artesanal.
 
Fomentar la cultura / La Mostra PICURT es va iniciar l’any 2006 a Artedó com a certamen de films de temàtica de muntanya. El format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i es van programar també activitats a la Seu d’Urgell. Entre els seus objectius principals figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu. 
El certamen també es planteja per fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions audiovisuals i sensibilitzar els espectadors vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT