PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

15 pacients es tracten dels casos més greus d’hepatitis C

La CASS subvenciona el 100% del cost dels tractaments mèdics

Per E. J. M.

Imatge d’arxiu d’unes quantes píndoles de diversos medicaments.
Imatge d’arxiu d’unes quantes píndoles de diversos medicaments. | TONY LARA
Mentre a Espanya els malalts d’hepatitis C van haver de fer molt de soroll per aconseguir el finançament del tractament –el preu es pot elevar a 60.000 euros per pacient– a Andorra el ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació ha decidit que la CASS financi al 100% els medicaments als pacients. De moment, en el que portem d’any, s’han iniciat quinze tractaments per als casos més greus de la malaltia. La decisió es va prendre el passat 25 de juny.
 
La titular de la cartera de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha manifestat que «a mi el que em preocupa és que hi hagi una bona distribució de la riquesa i que les necessitats bàsiques estiguin cobertes». Ferrer ho va dir després de la seva compareixença davant de la comissió legislativa de sanitat, i va subratllar que «el que s’ha de procurar és que es pugui seguir accedint a la salut. Hem incrementat serveis, hem augmentat la despesa sociosanitària... Evidentment sempre hi ha errors i disfuncions, però hem fet enquestes i globalment hi ha una bona satisfacció».
 
Ferrer va admetre que «la salut cada vegada serà més cara» però va puntualitzar que «amb els recursos que tenim hem d’accedir a tot, el que hem de fer és racionalitzar la despesa, però, sobretot, estem parlant de persones i un dels pilars de l’Estat del benestar és la salut». La ministra va posar com a exemple la cobertura de la medicació de l’hepatitis C i va subratllar que «s’ha decidit que es pagarà al 100%, i això té un cost». Per a Ferrer la prioritat és la qualitat de vida.
Els medicaments per a l’hepatitis C que s’inclouen en l’ampliació de cobertura de la CASS són la combinació Ombistavir / Paritaprevir / Ritonavir, el Dasabuvir i Ledipasvir / Sofosbuvir. La medicació per combatre l’hepatitis C només se subministra via hospitalària, és a dir, que no es pot comprar a la farmàcia amb recepta mèdica. 
 
Els tractaments d’última generació, que no causen efectes adversos, curen els pacients en dotze setmanes. El Sofosbuvir (conegut com a Sovaldi) es tracta del primer d’una nova generació de fàrmacs amb baixa toxicitat i alta eficàcia. El medicament, però, no és eficaç en solitari i  necessita combinar-se per obtenir un elevat rendiment i eficàcia en la curació de pacients.
 
L’hepatitis C és una malaltia provocada per un virus que es troba a la sang de les persones afectades. El virus afecta, sobretot, el fetge i un 20% dels casos deriven en una cirrosi (malaltia degenerativa que acaba amb el fetge deixant de funcionar). La malaltia es transmet, sobretot, a través de la sang i, poques vegades a través de les relacions sexuals i, excepcionalment, de mare a nadó. Sovint es desconeix la causa de contagi de la malaltia i, per això, molts pacients no saben què estan infectats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT