PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El presumpte terrorista del tren Thalys afirma que va ser a Andorra

L’advocada que el va assistir assegura que durant els últims sis mesos va passar pel Principat i altres països

Per EL PERIÒDIC

Ayoub El Kahzzani, autor de l’atac al tren Thalys.
Ayoub El Kahzzani, autor de l’atac al tren Thalys. | AFP
El presumpte terrorista Ayoub El Kahzzani, autor de l’atac al tren Thalys divendres passat, va ser a Andorra en els sis mesos anteriors al seu atac de la passada setmana, tot i que no va especificar el motiu de la seva estada al Principat o ni tan sols si va ser de pas o hi va romandre. Així mateix, El Kahzzani, que ahir continuava sent interrogat, va negar a la policia haver viatjat a Turquia, i encara més a Síria com ho afirmen els serveis secrets espanyols, cosa que s’intenta esbrinar per esclarir el seu suposat passat de formació gihadista, i assegura que li van robar els documents d’identitat a Brussel·les.
 
L’advocada que el va assistir en ser arrestat a Arras, al nord de França, Sophie David, en declaracions divulgades ahir per dos mitjans de comunicació francesos (France 2 i Le Parisien), va explicar que en els primers interrogatoris El Kahzzani «va negar haver anat a Turquia i encara més a Síria com ho han afirmat els serveis de l’antiterrorisme espanyol», però entre els països pels quals hi va ser en els últims sis mesos es trobava Andorra. David va precisar que havia reconegut haver estat per diversos països europeus en els últims sis mesos, en concret amb almenys un pas per França –sense precisar on ni quan–, però també a Àustria, Andorra, Bèlgica i Alemanya.
 
D’acord amb la versió, el suposat robatori dels seus papers i la utilització fraudulenta per altres persones, podria explicar que els serveis secrets haguessin vist indicis que havia volat a Turquia, primera etapa per a molts gihadistes per entrar a Síria. Els investigadors francesos, en cooperació amb les forces de l’ordre i amb els serveis secrets d’altres països europeus, tracten d’establir el perfil i la trajectòria d’aquest marroquí de 26 anys, en particular des que es va anar d’Algesires (sud d’Espanya) en 2014.
 
Per altra part, el ministre francès d’Interior, Bernard Cazeneuve, va dir ahir que es tenia constància que després d’això va viure a Bèlgica el 2015, però no va fer cap al·lusió a les informacions filtrades per Espanya que va viure a França i que va viatjar a Síria. 
 
Fitxat per França per risc terrorista / França, a instàncies de la informació que havia rebut d’Espanya al febrer de 2014, el va fitxar pel seu potencial risc terrorista, perquè s’activés l’alerta en el cas que es detectés la seva presència a França. Un extrem que fins ara les autoritats franceses no han confirmat.
El que sí que han assenyalat és que van tenir notícia que el 10 de maig passat havia realitzat un vol Berlín-Istanbul i l’endemà ho van comunicar a Espanya, que va respondre un temps després fent notar que el jove marroquí ja no vivia a Espanya, sinó a Brussel·les.
 
Més col·laboració entre països / Per als agents de la Subdirecció Antiterrorista (SDAT), que tenen fins demà a la tarda per interrogar El Kahzzani abans de presentar-lo davant del jutge per la seva imputació, una de les primeres qüestions és establir què va fer en els últims mesos, amb qui va estar i on, i aquí entra també el seu pas per Andorra, que de moment segueix sent una incògnita.
 
Els serveis secrets de Bèlgica, avisats / El primer ministre belga, Charles Michel, va declarar ahir a la televisió francesa que els seus serveis secrets havien rebut l’avís (no va especificar de qui) que El Kahzzani estava a Bèlgica, però sense elements necessaris per localitzar-lo. Per això, i encara que va mostrar la seva satisfacció per la cooperació dels serveis d’intel·ligència d’Espanya, França i Bèlgica en aquest cas, va demanar una harmonització dels fitxers dels països europeus que se’n deriven.
 
El jove nega vinculació terrorista / En una altra entrevista a BFM TV, la lletrada d’Arres –que ja no és la que s’ocupa de la defensa del Kahzzani, des del seu trasllat dissabte a la seu de la Subdirecció Antiterrorista (SDAT) a prop de París– va reiterar que el jove nega qualsevol voluntat terrorista en el seu atac al tren.
«Li va xocar el caràcter terrorista que s’atribuïa a la seva acció» perquè el seu pla era «cometre un atracament per menjar» i per això va utilitzar les armes que havia trobat en un parc prop de l’estació de tren de Brussel·les, on dormia amb altres sense sostre, sempre d’acord amb aquesta versió. El jove diu que no es va adonar que el kalaixnikov que portava es disparés –va ferir de bala un home, que segueix hospitalitzat greu a Lille–, sinó que sosté que l’arma se li va encallar i el van reduir ràpidament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT