PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Pla Renova registra un 45% més de sol·licituds

El Govern modifica el programa per facilitar-hi l’accés a vells edificis

Per Marisa da Costa

El cap de l’Oficina d’Energia, Carles Miquel, ahir a la presentació.
El cap de l’Oficina d’Energia, Carles Miquel, ahir a la presentació. | Tony Lara
El Pla Renova impulsat pel Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat amb l’objectiu de donar embranzida a les energies renovables i afavorir així l’eficiència dels edificis del Principat va anotar en la seva darrera edició un notable increment: l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic va rebre un total de 103 sol·licituds d’ajut, 32 peticions més que durant el 2014. O, el que és el mateix, l’acolliment a aquest programa va veure’s incrementat en un 45% la darrera convocatòria. Amb la finalitat de seguir augmentant les xifres, el Consell de Ministres reunit ahir va aprovar la modificació del Pla Renova. Amb els canvis, s’agilitza la tramitació dels ajuts i així la promoció de la rehabilitació del parc immobiliari del país.
 
El cap de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, presentava les millores considerades després d’«anys de trajectòria» i de les 440 sol·licituds presentades des que s’engegava la iniciativa el 2011. La primera mesura, orientada a l’agilització del procés de demanda dels ajuts, amaga la voluntat d’atraure els propietaris dels edificis de més antiguitat i en conseqüència «menys eficients», segons explicava la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó. 
 
A banda de facilitar la sol·licitud del pressupost destinat a la renovació de construccions tot reduint la documentació a presentar per requerir-lo, també es realitzarà de manera més ràpida el procés de concessió o rebuig. És a dir, el comitè encarregat d’examinar les peticions, en comptar amb «més recursos tècnics per a fer la valoració» així com amb una sèrie de «criteris definits», donarà respost. Miquel va afegir en aquesta línia que la Comissió Tècnica de Rehabilitació –que a partir d’ara es reunirà amb major freqüència–, no requerirà l’equip al complet en tractar-se de sol·licituds inferiors a 100.000 o que no necessitin certificació energètica.
El darrer canvi rellevant afectant a un Pla Renova consolidat al que es vol donar un caràcter continuatiu és la modificació dels terminis i requisits per a presentar-s’hi. Ara, les sol·licituds que hagin quedat fora d’una convocatòria per esgotament dels fons s’encabiran en l’edició posterior malgrat haver finiquitat les obres, així com unes obres iniciades poden optar a aquests ajuts en obrir-se la convocatòria. Se seguirà sense acceptar aquelles renovacions realitzades entre la fi d’un programa i l’inici d’un altre.
 
Des de la cartera de Medi Ambient se celebra la voluntat d’implantar energies renovables i es destaca que el 98,5% de les sol·licituds estudiades tinguin una valoració positiva. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT