PUBLICITAT

ENCAMP

A punt de finalitzar les tasques més dures a les obres de FEDA

El calendari marcat per l’empresa transcorre «sense sorpreses»

Per M.C.

Part de les infraestructures que composen les instal·lacions de producció elèctrica d’Engolasters.
Part de les infraestructures que composen les instal·lacions de producció elèctrica d’Engolasters. | Tony Lara
Les obres que Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va impulsar ara fa dos mesos i escaig al llac d’Engolasters han arribat a la seva fase intermèdia «sense que hi hagi hagut sorpreses ni contratemps» en el seu desenvolupament, segons informen des de la mateixa parapública. Sobrepassat el punt mig del calendari previst per posar fi a les obres que mantenen el llac artificial buit, des de FEDA constaten que les tasques que es considerarien de major complexitat ja estan pràcticament rematades. 
 
Fins que no es finalitzin aquests treballs de millora i manteniment de les instal·lacions de la central, no es podrà produir des d’aquesta l’electricitat que, en operació, alimenta entre el 15 i el 20% del consum del Principat, tal com va informar el director general de la parapública, Albert Moles, en encetar-se les obres. 
La data prevista per a enllestir-les se situa entre finals del proper mes. A molt estirar, fins a principis de desembre, per tal d’evitar les gelades pròpies de la temporada hivernal i la impossibilitat de perpetrar les tasques en marxa.
 
Els dies 9 i 10 i, més tard, el 23 i el 24 de setembre, un helicòpter súper puma provinent de Suïssa va col·laborar en les operacions de substitució de les peces que conformen la canonada forçada que descendeix des del llac fins a la central ubicada a Encamp. Juntament amb el canvi d’aquestes sis juntes de dilatació –d’aproximadament quatre tones de pes cadascuna–, l’aturada total de l’activitat a Engolasters es justifica per la necessitat de canviar l’antiga vàlvula de capçalera, el lloc de la qual serà ocupat per dos altres instruments similars. Les dues noves peces, que es troben al final d’un pou de 20 metres de profunditat en la instal·lació de les quals treballen ara per ara els tècnics, permetran isolar la canonada de l’estany. Això ha de permetre, d’igual manera i en cas de ser necessari, realitzar tasques a la infraestructura sense haver de buidar el llac. Si bé fins ara, en 80 anys d’història, no hi ha hagut cap urgència que despertés aquesta possibilitat, des de Forces Elèctriques s’actua amb previsió; en sorgir un cas en què perilli la seguretat, es podria actuar sense que aquest tingués una repercussió tan severa sobre la producció i el consegüent consum ciutadà. Disposar de les noves peces, de gairebé dos metres de diàmetre i 8.840 i 5.800 kilograms, garantitzarà que l’estany no hagi de ser buidat en un període de 15 anys, quan caldrà reprendre mesures de renovació d’eines, com en aquesta ocasió.
 
Sí caldrà, no obstant i com tradicionalment s’ha procedit anualment, realitzar les degudes tasques de manteniment per tal d’evitar incidències durant la resta de l’exercici i amb l’objectiu de tenir cura d’unes instal·lacions que daten del primer terç del passat segle. Un cop instal·lades les vàlvules de substitució i finiquitats els arranjaments periòdics als canals de Valira i de Ransol per evitar ensurts durant la resta de l’any, es procedirà de nou a omplir la bassa que, desprovista d’aigua, va servir d’escenari per a ubicar-hi algunes de les obres de l’Andorra Land Art. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT