PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

L’Arqueologia i Paleontologia de la zona, recollida en un llibre

Les primeres Jornades ajunten les darreres actuacions en el camp

Per EL PERIÒDIC

Presentació del llibre de les Jornades d’Arqueologia i Paleontologia.
Presentació del llibre de les Jornades d’Arqueologia i Paleontologia. | RÀDIOSEU
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell va acollir el passat divendres la presentació del llibre que recull els treballs presentats a les primeres Jornades d’Arqueologia i Paleontologia del Pirineu i Aran, que es van celebrar el passat 29 i 30 de novembre a Coll de Nargó i la Seu d’Urgell. El resultat és un elaborat i extens volum, de més de 350 pàgines, en el qual es pot trobar el testimoni de les importants troballes que s’han documentat al llarg dels darrers anys, i que han situat el Pirineu i Prepirineu català com una zona de gran valor, especialment pel que fa a restes d’ous de dinosaure, segons ha informat RàdioSeu.
 
La presentació va comptar amb el delegat territorial del Departament de Cultura a Lleida, Josep Borrell; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Mireia Font; el director de l’espai Dinosfera i cap de Mesozoic de l’ICP Miquel Crusafont, Àngel Galobart; el director de l’Arxiu Comarcal, Júlio Quílez, l’historiador Carles Gascón i els arqueòlegs terrorials Josep Gallart i Marta Monjo. D’aquesta manera, Gallart considera el llibre de gran importància perquè recull totes les intervencions arqueològiques i paleontològiques fetes fins al 2013 al territori.
 
L’arqueòleg també assenyala que totes les troballes aporten dades interessants, «tant les que han tingut un període d’investigació molt llarg com les que han durat pocs dies». Per la seva part, Monjo ha afegit que l’obra arriba en un bon moment pel que fa a la recerca al Pirineu, amb diverses intervencions amb marxa i resultats valuosos. 
 
Monjo destaca que el llibre mostra com el Pirineu ha estat poblat per humans des de molts segles enrere, «tal com testimonien els vestigis arqueològics localitzats».
 
D’altra banda, Galobart fa una valoració molt positiva dels jaciments localitzats els darrers anys, «que han situat Coll de Nargó i Isona com una zona de referència a nivell de tot Europa quan a restes de dinosaure». A més, Galobart creu que encara hi ha molt camp per córrer pel que fa al profit que el territori pot treure d’aquestes restes, per la qual cosa ha animat a seguir-les promocionant com a producte també turístic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT