PUBLICITAT

Andorra La Vella

Després de cinc anys es reprèn el curs bàsic de circulació

12 agents han superat les 180 hores obligatòries i han obtingut la titulació requerida per exercir la professió

Per ESTEFANIA GRACIA

Els 12 agents de circulació titulats esperen per recollir les orles durant la cloenda de la quarta promoció, ahir.
Els 12 agents de circulació titulats esperen per recollir les orles durant la cloenda de la quarta promoció, ahir. | TONY LARA
Feia ja cinc anys que el Principat no impartia el curs de formació bàsica necessari per titular als agents de circulació com a tal, «perquè durant aquest període els comuns no han contractat a ningú, amb el tema de la crisi i tot això, s’ha estat treballant amb els recursos que es tenien», segons va comentar ahir durant la cloenda de la quarta promoció d’agents de circulació la caporal i coordinadora d’agents, Elena Céspedes. 
 
Tot i això, la coordinadora va remarcar que des de l’organització s’espera que més endavant «hi hagi una major continuïtat per fer aquestes formacions».
 
Per la seva part, el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, va destacar que costa «molt fer aquests cursos, i fins que no hi ha uns quants agents per fer-lo, no es posen en marxa».
 
Minguillón també va voler afegir que aquests agents «són la imatge que s’emporten els turistes quan vénen a visitar Andorra, a més de tot el servei que fan per a la ciutadania», per tant, «quant més formació tinguin és molt millor perquè el servei serà impecable».
D’aquesta manera, Céspedes va destacar que el comportament adient seria que cada agent que entrés al servei «fes el curs». «L’ideal seria que es fessin les convocatòries a nivell interparroquial un cop a l’any i que ja d’entrada poguessin fer el curs bàsic, i que sortissin així a treballar amb tota la formació feta», «com ja fan altres serveis, on per entrar primer has de fer el curs i després pots començar a exercir la professió, però de moment, a aquí encara ho fem una mica així com així».
 
Formació bàsica / El curs consta de 180 hores i està dividit en set mòduls, «cada un d’ells ha estat subdividit amb crèdits», va remarcar Céspedes. Durant aquestes classes, els agents han rebut la formació del Servei de Circulació a nivell parroquial, i a més de la matèria impartida també s’ha treballat conjuntament amb els cossos especials de Bombers, Protecció Civil, Mobilitat i Duanes. En total han impartit les classes teòriques i pràctiques uns 34 formadors. 
 
Per presentar-se al curs, els agents han hagut de passar primer pel procés de selecció que realitzen els diferents comuns, després d’aquests, s’han graduat un total de 12 agents de circulació. Vuit passaran a exercir a Andorra la Vella, dos a Ordino i dos a Canillo. Aquests darrers «tenen la peculiaritat que ja fa set anys que estan de servei, no són agents nous, però com aquests anys no s’havia fet cap curs bàsic de capacitació, havien quedat fora, i l’han fet ara perquè la llei així ho marca», va remarcar Céspedes. 
 
Un cop finalitzat el curs, els agents han de passar el curs de formació parroquial, tot i que n’hi ha alguns que ja el tenen, i després, «ja poden començar a fer les pràctiques dins de cada servei concret on treballin». Així, durant aproximadament un any, els nous agents sortits del curs estaran treballant però alhora s’estaran formant.
 
Aquest curs bàsic és obligatori i és una via bàsica per poder ser agent de circulació, per tant, tal i com va remarcar la coordinadora, «legalment, tot i fer anys que aquests agents estaven de servei, tècnicament eren auxiliars del sector encara». 
 
Requisists / Per poder entrar a formar part dels agents de circulació, no és necessari ser andorrà, però «és preferible, tot i que poden ser també residents». De fet el criteri de ser només andorrà «està per ara tan sols al servei de Policia i Bombers», segons va esmentar Céspedes. A més, els presentats han de tenir el graduat escolar o l’equivalent «i si tenen altres formacions més, millor». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT