PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El tercer Canòlich Music arriba a la seva consolidació

El festival pretén crear un espai de creativitat, obertura i generositat

Per EL PERIÒDIC

Una de les actuacions d’una edició anterior del festival.
Una de les actuacions d’una edició anterior del festival. | EL PERIÒDIC
Divendres obre les portes a Sant Julià de Lòria la tercera edició del Canòlich Music. El festival de música cristiana aplega a joves i adolescents vinguts de Catalunya, França o València amb l’objectiu de transmetre’ls amb la música i diferents activitats els valors del cristianisme. Però no només hi participen joves de convicció catòlica, sinó que també és obert, segons els organitzadors, a qualsevol persona que té la música com a repte, compromís i diversió, buscant, sigui quina sigui la procedència o creença, «un espai, un lloc, un moment que et faci ser tu, gaudir amb els altres i expressar-te de manera creativa, oberta i generosa»
 
Origen i objectius del festival / El festival va néixer gràcies a joves de Sant Julià de Lòria i d’altres llocs d’Andorra que veien clara una iniciativa de país que vinculés joventut i música. Un dels impulsors va ser en Joan Carles Sampietro, que amb la seva passió musical, va encomanar aquest desig a mossèn Pepe Chisvert, rector de Sant Julià. Mossèn Pepe, també Delegat d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell, va compartir la iniciativa amb Lluís Plana, Delegat de Joventut del Bisbat.
 
Entre tots, veient que la proposta podria tenir futur i que era encertada, van anar creant un equip de treball amb persones d’Andorra, vinculades al món educatiu, del lleure, de la música, o de la gestió laboral i personal que van configurar un tàndem que fa possible l’organització del festival.
 
Els objectius del Canòlich Music són bàsicament tres: oferir a Andorra una activitat  de qualitat que pugui ser vàlida, a nivell cultural i social per als seus ciutadans; presentar una activitat que pugui ser una referència per als adolescents i joves, i vàlida per als esplais, agrupaments, escoles, parròquies, i famílies; i vertebrar una activitat pròpia de l’Església, que sigui oberta a tothom, moderna, actual i transformadora. Els organitzadors resumeixen aquest objectius amb tres paraules : Andorra, joves i obertura. El Canòlich Music té caràcter d’obertura a qualsevol fe i religió. De fet, dins l’equip organitzatiu hi ha persones de l’església evangelista, i enguany actuarà un grup, Sal 150, on part dels seus membres també són d’aquesta església. També hi ha grups que actuen que no són músics cristians però aposten pels valors del festival.
 
Evolució del Festival / Antigament hi va haver festivals musicals d’arrel cristiana tot i que ara no en tenim cap referència a Europa. A Estats Units però n’hi ha alguns com l’Alive Festival de Ohio, el Cornerstone Festival d’Illinois, el Creation Festival que fa una gira itinerant per més de 30 ciutats o el HeavenFest que reuneix a més de 80 grups musicals. Cap d’ells però està orientat, com el Canòlich Músic, a adolescents. 
 
En el nostre entorn sembla que darrerament s’ha tornat a la idea de la música com a forma d’ajuntar persones i compartir experiències com ho fa aquest festival.
 
Des del seu inici, ara fa tres anys, el Canòlich ha anat evolucionant. Una millora s’ha notat en el programa. El número de grups, les hores de música que s’ofereixen i la qualitat de la proposta musical ha millorat progressivament. També pel que fa als espais, l’any passat ja es va instal·lar l’envelat a la plaça Germandat de Sant Julià i es va canviar la data de celebració. El primer any es va fer a finals de curs i des de l’organització es va veure que l’època d’exàmens no era prou atractiva o posava alguna dificultat a alguns participants. Traslladant-se al novembre es va veure la necessitat de fer-ho en un espai cobert.
 
El so, cada any ha millorat, aquest fet, a més de la qualitat per als espectadors, també és clau per atraure grups importants. La il·luminació també és bàsica si es vol oferir un producte òptim i atractiu. De la mateixa manera des de la darrera edició el servei i rebuda a les persones, el tracte humà també és un dels aspectes que progressivament ha donat més de si el Canòlich. 
 
L’esperit i la manera de ser dels joves, inspira la filosofia del festival. Per tant, la música i el muntatge és pensada per a ells i en aquest sentit s’han contractat grups que ja tenen renom entre la joventut i que en les seves lletres transmeten uns valors determinats. 
 
Organització del Festival / El Canòlich Music l’organitza la delegació d’ensenyament i la delegació de joventut del Bisbat d’Urgell, conjuntament amb la Parròquia de Sant Julià de Lòria. El festival compta també amb el suport del Comú de Sant Julià i d’Andorra Turisme. També, la col·laboració de molts establiments de Sant Julià i d’Andorra que també aporten material, premis, estades per poder complementar l’estada dels participants. L’equip organitzador el formen 15 persones. Des dels delegats d’ensenyament i joventut (Pepe Chisvert i Lluís Plana, el primer també rector de Sant Julià), fins a professors de les escoles confessionals d’Andorra (Sant Ermengol, Col·legi Janer i Sagrada Família d’Escaldes), persones vinculades al món musical, al món del periodisme, al treball amb joves i cultural... Són persones de tot Andorra, pràcticament de totes les parròquies.
 
Quan s’apropa el festival, és quan s’hi sumen un bon nombre de voluntaris, la majoria joves, però també adults, que són indispensable per fer funcionar la maquinària del festival. El voluntaris garanteixen, no només el funcionament de l’estructura, sinó també, l’acompanyament i la proximitat a les persones. Els voluntaris fan tota mena de tasques: posen cadires, treuen bancs de l’església, ajuden a transportar materials de so, netejant tot, preparen obsequis per als participants, posen el centre esportiu a punt pels participants, però també acompanyen els grups als llocs per on es mouran, atenen els dubtes i els interrogants, expliquen l’horari del dia, serveixen esmorzars i berenar...
 
El repte de grups musicals / Aquest any hi ha grups musicals de primer ordre. El divendres a la nit tocarà en directe Andy Hunter, DJ cristià conegut en el món anglosaxó i de l’Amèrica llatina per la seva música electrònica. Té un currículum extens i de qualitat. Ha tocat en llocs significatius de la música electrònica mundial com Flevo, a Estats Units, i ha participat en muntatges tan significatius com en la banda sonora de Matrix Reloaded. És un músic internacional que vol ser per al Canòlich una marca d’obertura més enllà de les fronteres andorrana i catalana.
 
L’altre plat fort és dissabte a la nit amb l’actuació del grup català Teràpia de Shock. El grup de la Garrotxa està format per nois joves i es va donar a conèixer sobretot amb la cançó Sense tu, de la sèrie de TV3 Polseres vermelles. Han crescut i han impulsat una carrera amb temes  molt treballats i amb lletres per a la gent jove i des de la gent jove. Estan de gira presentant el seu darrer disc, i la gira passa per Andorra, en exclusiva al Canòlich Music.
 
També hi actuen Sal 150 i Kairoi que han estat presents en edicions anteriors i el concert de gospel, amb el grup Twocats pel Gospel que és ja actuació tradicional. El dissabte a la tarda serà ple de sorpreses i a partir de les  sis anuncien una missa amb guitarres elèctriques, i amb un estil que poques vegades s’ha vist. Abans de començar el festival, a les 10 de la nit del divendres, mentre la gent arriba, al vestíbul del centre de congressos, els joves ja podran deixar-se anar i entrar en contacte amb els altres, al ritme de l’Artista Convidat, el grup guanyador de la primera edició del concurs musical del Canòlich Music.
 
Una de les perles del festival és el seu concurs musical. El Dóna’t a conèixer, cada any amb més grups, amb més diversitat musical i amb més qualitat i promoció artística. Els artistes que toquen transmeten als participants uns valors de compromís, de canvi social, d’empatia amb l’altre, de cant a la vida... El concurs valora en diferents proporcions la lletra i la música i l’organització posa a disposició dels que no en porten, l’acompanyament musical.
 
Assistència i repercussió / L’assistència aquest any supera la de l’edició anterior. Hi ha molta gent que repeteix, perquè el va entusiasmar, i d’altres responen a venir a partir dels imputs positius que han rebut. El divendres, al concert d’Andy Hunter ja hi ha inscrites al voltant de 500 persones, 300 de les quals dormiran a Sant Julià. Pel dissabte, el número anirà pujant fins assolir a la tarda, el nombre més alt de participants que pot rondar les mil persones com l’any anterior. Caldrà veure el nombre de persones no inscrites que vénen el dissabte a la nit al concert de Teràpia de Shock, i així poder superar els 600 de l’edició anterior. 
 
A més de la gent del país, vindrà gent de molts llocs, des de l’Arieja, a França, fins a València. També gent de Tortosa, Lleida, Solsona, Barcelona, Rubí, Tremp, La Pobla de Segur, Oliana, Granollers, Sabadell, Balaguer, Esterri d’Àneu, Puigcerdà, Ribes de Freser, Ripoll, pobles de la Cerdanya, de  l’Alt Urgell, de les terres de la Noguera i de l’Urgell. Andorra hi surt guanyant molt amb el Festival Canòlich Music. Des de l’organització s’intenta oferir un festival musical de qualitat, de música per a cristians però també amb obertura a tothom, que sigui referent. Aquesta referència fa que Andorra també ho sigui. El festival i Andorra van agafats de les mans com a signe de projecció, d’obertura i d’acollida. Andorra és el marc incomparable per a una activitat que es vol que sigui un referència més enllà de les nostres fronteres, amb caràcter internacional.
 
Per la seva part, i en referència al festival, el Mossèn i Rector de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, assegura que «la nostra voluntat és comunicar el missatge de Jesús als joves des d’un llenguatge actualitzat, modern i d’avui en dia». «Creiem que val la pena compartir els valors de Jesús entre els joves». «Els joves tenen tant a dir en aquest moment». «Ells són el futur d’esperança que necessitem». «Nosaltres apostem per ells i elles. I és aquesta la crida del Canòlich: Val la pena ser jove i ser cristià per fer un món millor!».
 
D’altra banda, el Delegat de Joventut del Bisbat d’Urgell, Lluís Plana, el Canòlich no és una experiència que un cop s’acaba res d’ella resta. «És una experiència que vol ser acumulativa però també productiva, és a dir, que un cop acaba pot ser rentable per als grups de joves i adolescents d’una escola, associació, esplai, agrupament, parròquia». «Els nois i noies fan camí contínuament». «Aquells i aquelles que tinguin un grup de referència, el festival els ajudarà a continuar en aquest creixement personal que els ajudi a ser persones amb majúscules, amb valors i amb un estil de vida de qualitat moral i espiritual». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT