PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Toc d'atenció de l'AMA a Andorra

L’organisme del Principat, suspès en no tenir una normativa compatible amb el Codi Internacional Antidopatge

Per Iván Moure

Beal i Gelabert, moments abans d’entrar a la sala on es va produir la compareixença de premsa, ahir a l’Edifici Administratiu de Govern.
Beal i Gelabert, moments abans d’entrar a la sala on es va produir la compareixença de premsa, ahir a l’Edifici Administratiu de Govern. | TONY LARA
El Consell de la Fundació de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) s’ha reunit a Colorado Springs (Estats Units) no només va servir per aprovar l’entrada d’Olivier Niggli en substitució de David Howman com a director , sinó per supervisar la salut, país per país, en matèria de dopatge. I Andorra ha estat suspesa. Això significa que no podrà funcionar mentre no regularitzi la seva situació, que segons el Ministeri d’Esports serà al març. «S’ha creat una alarma excessiva però si complim, el que ha passat no ha d’afectar en res», va ser el missatge tranquil·litzador del secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal.
 
Els països afectats són Rússia, per les pràctiques sistemàtiques de dopatge i d’ocultament de positius; Argentina, Bolívia i Ucraïna, per utilitzar laboratirls no acreditats per analitzar les mostres de sang i orina; i Israel i Andorra, que no han adaptat les seves normatives al Codi Mundial Antidopatge. Res alarmant, com encertadament va assegurar Beal, però no deixa de ser un toc d’atenció en tota regla. Des del Ministeri d’Esports s’admet que l’AMA ja havia donat diversos tocs d’atenció –«en legislatures anteriors al 2008 i el 2011», revelava una Gelabert que també va admetre que Andorra «gairebé mai» al dia en quant a la normativa–, l’última al maig, fa mig any.
«Des de llavors hem avançat molt en matèria, tot i que pel que es veu, no tot el que hauria volgut l’AMA», admet Gelabert.
 
Moltes qüestions hi havien enlaire quan la notícia va saltar ahir al matí. Quina és la situació d’Andorra quant a matèria de dopatge? Si no està al dia, què ha de modificar, actualitzar i/o crear? D’una manera global amb algun anàlisi més profund, però va respondre a tots els neguits de la premsa en una roda de premsa convocada a dos quarts de sis de la tarda.
 
«EL DOPATGE NO ÉS CAP PROBLEMA"

«El dopatge no és cap problema en l’esport andorrà com per exemple hi ha a Rússia», va deixar clar d’entrada la ministra. Des del maig, que va rebre la notificació de l’AMA avisant que no s’estaven fent bé les coses, el Govern va sol·licitar la visita consultiva de la delegació de la Comissió d’Experts del Dopatge del Consell d’Europa, que va venir al setembre per mirar a fons la situació d’Andorra i reunir-se durant dos dies amb membres del Govern, el Consell General i els representants de les diferents federacions esportives. 
 
Les conclusions van ser, segons va detallar Beal, les següents: «Cal una llei específica antidopatge. Nosaltres la volíem incloure dins de la Llei de l’Esport però se’ns va recomanar fer-ne una específica i desvinculada, perquè fos més ràpida. Calien una sèrie d’elements legals i unes regles de models d’organització de la Comissió». És a dir, que la Comissió Estatal ha d’estar deslligada del Govern i actualment, per exemple, Gelabert és la presidenta i Beal el vicepresident.
 
Un altre tema conflictiu és la realitat d’Andorra, que no quadra massa amb la de la resta de països. «Per exemple, ens demanen la qualificació de grups de control amb tots els que competeixen fora i nosaltres tenim un percentatge molt més alt que la resta de països», va queixar-se Beal. «Estem en procés de discussió amb ells perquè són moltíssims. En les lliguens nacionals, el percentatge d’esportistes en altres països és d’un 5%, el nostre potser d’un 30%. Molts són amateurs i no podem demanar un seguiment de què fan les 24 hores del dia».
Un altre conflicte de discussió és el del pressupost. Beal va anar al gra: «El d’Andorra és d’uns 20.000 euros i el de França, de 9.200.000. En comparació amb el pressupost global, França el de França hauria de ser de 2.800.000.000».
 
COMPROMÍS D’ESTAR AL DIA AL MARÇ

En el darrer mes, l’Executiu va fer més avenços per posar-se al dia. «La Comissió Europea ja havia tranmès a l’AMA la situació d’Andorra i nosaltres vam notificar a principis de novembre que  fariem una llei antidopatge recuperant el trebgall fet anteriorment. Fins i tot vam fer un primer enviament de les regles models a principis de novembre i el dia 9 vam tenir una reunió informant de procés que estem fent, però amb tot, han decidit posar-nos en aquesta llista. A 18 de novembre, creu que ens ha donat prou marge», va concloure sorprès Beal abans de prosseguir: «Tenim el compromís de regularitzar la situació per al 16 de març. Sabem què fer i trobarem la manera de fer-ho», va deixar clar.
 
INTENT DE CONTACTAR AHIR AMB L’AMA

Quan va sortir a la llum la notícia del Consell de la Fundació de l’AMA ahir, el Govern va intentar sense èxit contactar per telèfon amb ells, sobretot amb els mandataris europeus, que són els que tenen més de la mà la situació d’Andorra. No va haver-hi sort perquè estaven tornant en avió, però avui Beal intentarà posar-se amb ells. El motiu de la trucada? «El que ha fet l’AMA és comprensible, però no han tingut en compte el que nosaltres els havíem exposat».
 
Amb tot, la ministra va enviar ahir una carta al director general de l’AMA per exposar-li els compromisos adquirits per Andorra, amb la finalitat de regularitzar la situació i recordant una vegada més la visita del Consell d’Europa.
 
La llei antidopatge, a tràmit urgent / Ara mateix, la prioritat de l’Executiu és la de l’acabament i l’aprovació de la nova llei antidopatge, que entrarà a tràmit urgent al Consell General abans de finals d’any. 
 
NO PERILLEN LES CITES INTERNACIONALS

Andorra haurà d’organitzar en els pròxims mesos una sèrie de compromisos internacionals que amb la suspensió de l’AMA han generat el dubte de si es podien fer o no. Les més properes, la Fontblanca d’esquí de muntanya, al gener, i la Copa del Món d’esquí alpí, al febrer. Més tard, a l’estiu, hi haurà també l’etapa del Tour de França. Però Gelabert va deixar clar que no hi ha cap perill de que no es facin. «Les competicions que ens han concedit són gràcies a la feina ben feta. No hi ha cap element legal que digui que puguem perdre-les».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT