PUBLICITAT

Andorra La Vella

La SIDA, lluny d’estar superada

El Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació i el Comú d’Andorra la Vella organitzen un seguit d’accions per informar i conscienciar a la població

Per ESTEFANIA GRACIA

Salut i el Comú d’Andorra fomenten la prevenció al país.
Salut i el Comú d’Andorra fomenten la prevenció al país. | EL PERIÒDIC
La SIDA és una malaltia coneguda, estudiada, seguida i per a molts superada. Però lluny està aquest darrer adjectiu de la realitat. És cert que són centenars els avenços que s’han fet en aquest camp i que actualment la SIDA es pot tractar, passant així de ser una malaltia mortal a ser-ne una de crònica. Però tot i això, encara s’han de seguir fent campanyes per conscienciar i preveure a la gent del que hauria i no de fer per evitar que aquest virus els infecti i els deixi marcats de per vida, ja que no utilitzar mesures preventives durant les relacions sexuals segueix sent una de les vies de contagi més presents. 
 
D’aquesta manera, en el marc del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, el Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació i el Comú d’Andorra la Vella han organitzat per avui i demà un seguit d’accions per informar i conscienciar a la població sobre les característiques i especificitats del VIH+ i la SIDA. A més d’incidir en la prevenció i el coneixement dels factors de riscs que encara avui en dia estan presents a la població.
 
Entre aquestes accions previstes, avui es faran proves gratuïtes de diagnòstic del VIH durant tot el dia als Centres d’Atenció Primària del país. Tanmateix, es desenvoluparà un joc d’informació i dinamització anomenat Trivihal dirigit a joves d’entre 14 i 18 anys a l’espai juvenil La Central d’Andorra la Vella. Per finalitzar les jornades de conscienciació, el Cineclub de les Valls projectarà demà a les 21:30h el documental E agora? Lembra-me. Un film portugal de Joaquim Pinto que narra les pròpies experiències de l’autor i de com ha estat la seva lluita diària per fer front a la SIDA. D’altra banda, també es repartirà informació i es distribuiran preservatius en les diferents farmàcies o centres de l’àmbit sanitari d’Andorra. 

Utilització tecnològica / La psicòloga de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti), María José Ferrer, va presentar ahir l’aplicació Vertical/Horitzontal, un documental per a dispositius mòbils per reduir l’estigma i explicar l’estat actual del SIDA a través de respostes i experiències personals de persones que han patit la malaltia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT