PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SIPA, a un pas de la dissolució al no postular-se ningú com alternativa

El termini fixat per a la renovació de la Junta actual expira a finals dels mesos de febrer o març

Per JOSEP ROMERO

Membres del Sindicat Independent de Policies d’Andorra durant una reunió de treball.
Membres del Sindicat Independent de Policies d’Andorra durant una reunió de treball. | TONY LARA
El Sindicat Independent de Policies d’Andorra (SIPA) agonitza i sembla que té els dies comptats. El desgast i la frustració de la seva junta directiva, presidida per Carles Pijuan, especialment decebuda pel desacord amb la nova Llei de reforma de les jubilacions, està creant molts problemes per trobar recanvis de persones que vulguin posar-se al capdavant de l’organització. 
 
L’equip actual ja va anunciar, en una reunió celebrada a finals de l’any passat, la seva intenció de no continuar. Tot i així va deixar un marge d’uns mesos per tal que algú es postulés per liderar l’organització. Segons Pijuan, de moment «no hi ha cap candidatura alternativa», malgrat que la intenció seria poder seguir endavant. 
 
DISCRIMINACIÓ/ Pijuan, que porta uns mesos en situació de baixa laboral va denunciar ahir el «tracte injust i discriminatori de la policia en relació a la resta de funcionaris». En aquest sentit va afirmar que de llarg «som el col·lectiu d’empleats públics més perjudicats».
 
A finals de febrer o març, com a molt tard, es convocarà una assemblea de socis on es coneixerà quin serà el destí final del sindicat. Hores d’ara, tot apunta que l’entitat té data de caducitat per a la seva dissolució davant la manca d’implicació de la majoria dels seus membres, com va quedar palès en la seva darrera trobada del 2015. La direcció està integrada pel seu president, un vicepresident, el tresorer i la secretària. 
 
COMPLEMENTS DE PENSIÓ/ La Llei de reforma dels complements de pensió dels funcionaris va ser una de les grans reformes dels demòcrates en l’anterior legislatura. Com a màxim els empleats públics percebran un 60% del darrer salari i no el 70%, fins que va entrar en vigor la nova legislació a principis d’any.
 
El text legal va provocar diverses accions de protesta dels col·lectius afectats com ara els duaners.
 Cal recordar que l’actual legislació impedeix que la Policia pugui fer una vaga. En aquests moments aquest cos està format per 230 efectius. 
 
En opinió del president del Sindicat de Funcionaris de Policia d’Andorra, CFPA, Salvador Prieto, el nombre ideal d’agents per fer front als nous reptes en matèria de seguretat i criminalitat hauria d’estar integrat per entre 250 i 260 membres.
 
TENSIONS/ Aleshores, les negociacions entre els representants sindicals i l’Executiu es van tensar molt, fins al punt de presentar un recurs a la Justícia i demanar als mateixos Coprínceps que no ratifiquessin el text legislatiu. 
 
Els més previnguts, entre ells una dotzena d’agents policials, van decidir avançar la seva jubilació abans que entrés en vigor la llei per por a perdre els seus drets.
 
INSOSTENIBILITAT DEL SISTEMA/ El Govern considerava insostenible l’anterior model en què el Govern aportava un complement a les pensions que els treballadors públics rebien de la CASS, ja que el fons mai s’havia aprovisionat i per això va optar per fer les reformes. El text legal preveu la creació del fons, però amb una aportació menor de l’Executiu compartida amb els funcionaris. 
 
Per altra banda, el Govern aporta amb la normativa ja en vigor fins a un màxim del 3% del salari del treballador públic, sempre que el funcionari també hi destini la mateixa quantitat, ja que la participació en el fons és voluntària per part d’aquest últim. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT