PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els amants i curiosos de la natura ja disposen d’un registre

Un recull dels diferents éssers arboris que permet traçar un mapa geogràfic d’Espanya i Andorra segons les seves plantes

Per ESTEFANIA GRACIA

Les fulles i el fruit de l’espècie ‘juniperus communis’ (Ginebre).
Les fulles i el fruit de l’espècie ‘juniperus communis’ (Ginebre). | ARBOLAPP
Qui tingui curiositat per la natura i cregui que amb donar un passeig per la muntanya i contemplar les plantes no hi ha prou, que cal conèixer amb més profunditat el medi que l’envolta, pot fer ús de l’Arbolapp, una aplicació gratuïta –que compta també amb una web online– on es mostren les diferents espècies d’arbres que hi poden haver en el territori d’Espanya i Andorra, amb especificacions, informació general, fotografies i pautes per poder reconèixer cada ésser arbori. 
 
En el cas del Principat, els interessats poden trobar en l’aplicació i la pàgina web 56 arbres diferenciats i classificats en unes 39 famílies. Així mateix, a través d’una classificació per les seves fulles, fruits, flors o altres elements, els amants de la natura poden tenir una explicació més acurada i saber exactament de quin tipus d’arbre es tracta, quin és l’indret on més es pot trobar i altres informacions, com per a que s’utilitza la seva fusta o quina és la seva simbologia. 

Arbres més destacats  / Entre els més de 50 arbres del Principat detallats en Arbolaap, en destaca el juniperus communis, més conegut com el ginebre. Aquesta espècie es troba a tota Europa, el sud d’Àsia i Amèrica del Nord, principalment a les zones de muntanya, amb nombroses formes que es reflecteixen en diferents subespècies i varietats. La seva fusta és molt apreciada per ser molt resistent a la putrefacció, i s’empra per elaborar petits objectes i fumar embotits i formatges. 
 
Tot i això, per les seves propietats aromàtiques, l’ús més conegut del ginebre és la destil·lació dels seus fruits per a l’obtenció de ginebra, encara que també s’utilitzen per amanir guisats de carns, afavorir l’expulsió de l’orina (diürètics) i els gasos intestinals (carminatius), i fins i tot per donar gust a la llet fermentada. 
 
Un altre arbre que té presència al país és el quercus petraea, conegut també com roure de fulla gran. Aquesta espècie pot arribar als 35 metres d’alçada i l’aspecte és molt semblant al del roure pènol (quercus robur), amb qui comparteix moltes característiques i fins i tot alguns noms comuns. Les seves fulles són simples, caduques, alternes, de lòbuls arrodonits, amb la base en falca, generalment llises per les dues cares i amb un cua patent que arriba als 2,5 cm. Les flors neixen a la primavera agrupades en petits rams penjants de color groc (aments). Els seus glans són allargats i apareixen sobre els branquillons perquè tenen una cua molt curta. 
 
Tanmateix, Andorra té establert el pinus nigra (pinassa). Una espècie que té l’escorça gris cendra o platejada en els exemplars joves, castanya fosca en els adults, els branquillons amb tons vermellosos o ataronjats i pot sobrepassar els 40 metres d’alçada. Les fulles tenen forma d’acícula, neixen en parelles, tenen generalment de sis a 16 centímetres de llarg, són flexibles i no punxants. 
Les pinyes, el fruit que dóna la pinassa, són petites, d’entre quatre a vuit centímetres de llarg i amb una cua molt curta o sense, de manera que apareixen assegudes sobre les branques. Els pinyons són molt petits i quan la pinya madura i s’obre, surten amb una ala membranosa per facilitar la dispersió pel vent.

Una aplicació científica / La iniciativa ha estat realitzada pel Reial Jardí Botànic (RJB) i l’Àrea de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). El projecte té l’objectiu «d’accelerar a la societat el món de les plantes», segons informen els mateixos impulsors. Així, al 2014 va sorgir Arbolapp com una aplicació per a telèfons mòbils accessible en castellà i anglès. Però recentment s’ha fet una pàgina web que conté les mateixes informacions i especificacions que ofereix l’aplicació. 
 
Aquesta plataforma no només està encarada als excursionistes, caminants o curiosos que tinguin més necessitat de coneixement, sinó que també es pot desenvolupar d’una manera educativa i de divulgació. «Molts docents ens van demanar que féssim una versió web perquè els centres d’ensenyança poguessin emprar també el que s’ofereix, ja que l’ús dels mòbils està prohibit en les aules». «Per aquest motiu també vam decidir ampliar els serveis de l’aplicació fent la pàgina web», segons puntualitza el coordinador del projecte, Eduardo Actis. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT