PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La UE planteja fusionar l’acord duaner amb el d’associació

Calvó respon així als neguits de l’Associació de Pagesos i Ramaders

Per EL PERIÒDIC

La ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó,abans de l'inici d'una sessió al Consell General
La ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó,abans de l'inici d'una sessió al Consell General | Tony Lara
La Unió Europea ha plantejat a Andorra fusionar l’acord duaner amb l’acord d’associació, però mai la fi de l’acord duaner. Així ho va deixar clar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que, d’aquesta manera va aportar llum als neguits de l’Associació de Pagesos i Ramaders. La ministra va indicar que la UE no ha plantejat mai una modificació del fons de l’acord duaner, sinó «una possible fusió per tenir-ho tot sota una estructura única». 
Després de la inauguració fotogràfica Poètic Contrast, i que s’ha instal·lat al llarg de Vivand amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, la ministra va voler valorar aquest aspecte al voltant de l’acord duaner. A més, es va mostrar sorpresa per les declaracions del president de l’APRA, Xavier Coma, on posava en dubte la intenció de la UE de mantenir els trets de l’acord duaner en la negociació de l’acord d’associació. 
La ministra va explicar que, precisament, divendres passat el Govern va reunir-se amb l’associació per explicar-los els arguments que l’Executiu ha enviat a Europa per mantenir l’acord duaner, i ha clarificat que «el que Europa va plantejar és fusionar l’acord duaner amb l’acord d’associació», però mantenint el seu contingut, és a dir, seguir permetent que els productes agrícoles, com el tabac, puguin gaudir d’uns aranzels menors quan s’importen des de fora de la UE.
Així, la ministra va assegurar que la Unió Europea «no ha plantejat mai una modificació del fons» de l’acord duaner, i va afegir que Europa «entén les especificitats dels països». A més, va indicar que encara no s’han iniciat les negociacions sobre els aspectes lligats a aquest acord, sinó que «estem en una fase d’informació». També va recordar que el director d’Agricultura forma part de l’equip de treball que viatja de manera regular a Brussel·les, «justament per traslladar tota la informació sobre el sector agrícola i la importància que té el manteniment d’aquest acord». Qüestionada de si el Govern pararà les negociacions si es modifica el contingut de l’acord duaner, Calvó va insistir en que «el Govern inicia les negociacions amb un plantejament molt ferm, que és el manteniment de l’acord duaner, i penso que ens hem de mantenir en aquesta línia». Finalment, s’ha compromès a tornar-se a reunir amb el sector agrícola per anar explicant tot el procés de negociació de la millor manera possible «perquè no hi hagi malentesos».
PUBLICITAT
PUBLICITAT