PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ACB torna a quedar-se un any més sense ascensos ni descensos

L’Ourense no compleix els requisits econòmics per ascendir i la seva plaça serà oferida al Guipúscoa

Per JOAN JOSEP BLASCO

Guipúscoa i Estudiantes van enfrontar-se a Sant Sebastià a l’última jornada de la fase regular.
Guipúscoa i Estudiantes van enfrontar-se a Sant Sebastià a l’última jornada de la fase regular. | E. Candel / ACB Photo
Corren mals temps per a la Lliga Endesa. I sobretot per alguns dels seus clubs, i pels que formen part de la LEB Or, que es troben amb un balanç econòmic que no els permet donar el salt a la màxima categoria. L’ACB demana una sèrie de condicions econòmiques, amb cànons i avals de per mig, que els equips no poden assumir. Aquest fet provoca no només desaparicions d’entitats, algunes d’elles històriques, sinó que a nivell esportiu desvirtua la competició perquè no es produeixen ni ascensos ni descensos. Aquest any n’és un nou exemple, i en van ja uns quants.
 
Ahir mateix l’ACB confirmava que l’Ourense no ascendiria i no jugarà la pròxima temporada la Lliga Endesa. En un comunicat l’organisme indicava que el club gallec no complia amb les condicions d’afiliació i d’inscripció que estipula la normativa i que havien estat fixades en el compromís contractual pactat amb l’ACB i aprovat per la seva assemblea al setembre del 2015. Necessitaven reunir 2,9 milions d’euros i no van ser capaços. Un cop finalitzat el termini de presentació de la documentació la plaça queda vacant per l’equip que el curs passat va finalitzar penúltim, l’Estudiantes. Els madrilenys ara han de sol·licitar la seva afiliació a la competició i aportar la documentació necessària per ser de nou soci de l’ACB. Es dóna la circumstància que l’Ourense, que s’havia guanyat a la pista l’ascens la temporada anterior, en un any no ha pogut aconseguir els suports necessaris per donar el salt.
 
En una situació similar estan els altres dos que en la campanya acabada de finalitzar van obtenir l’ascens, el Palència com a campió de la fase regular i el Melilla a través dels play-off. Tots dos no poden assumir la despesa econòmica-financera que suposa, com les exigències de la instal·lació en la que han de jugar. Per aquest motiu van demanar la reserva de la seva plaça per un any, per optar a pujar la temporada 2017-18, com ja va succeir amb l’Ourense fa dotze mesos. Aquesta possibilitat depèn actualment dels divuit clubs de l’ACB, que hauran de decidir en assemblea si els permeten realitzar aquesta opció. Per a que es faci efectiu s’ha d’aconseguir com a mínim el 75% de les votacions. Sigui quin sigui el resultat, en els pròxims dies el Guipúscoa rebrà la invitació per a mantenir-se. És l’altre beneficiat de tot plegat. Va finalitzar cuer la campanya passada i pot salvar-se. Els vascos tenen la intenció d’acceptar-la, però hauran de posar-se al dia i complir amb totes les condicions que es demanen, com no tenir deutes amb els jugadors i hisenda.
 
La història que es repeteix / Malauradament, aquesta és una situació que ve de lluny. Que es repeteix les últimes temporades, convertint l’ACB en una competició on uns quants clubs tenen ben poc en joc. Si queda lluny l’opció de ser als play-off al títol tenen la temporada resolta. Això sí, si finalitzen a les dues últimes places de la lliga regular ningú els treu l’esglai durant uns dies de patir per no baixar. Per sota, a la LEB Or, el cas és idèntic en la zona alta, perquè no hi ha manera que els mèrits esportius portin al premi de l’ascens. Un cas paradigmàtic és el Burgos, que durant tres temporades consecutives va assolir l’ascens, però en cap el va poder fer efectiu. Raons econòmiques i de capacitat del pavelló van provocar-ho. Tot i trobar-se amb aquestes dificultats cada any elaboraven un projecte ambiciós de màxims a nivell de plantilla per ser a dalt de tot.
 
Des del curs 10-11 que no es produeix una situació esportivament normal, que els dos millors de la LEB Or pugin i que els dos pitjors de l’ACB baixin. En aquella ocasió el Granada i el Menorca van perdre la categoria, mentre que van pujar Múrcia i Obradoiro. A partir de l’11-12 es va produir el primer fet anòmal. El Canàries i el Menorca van renunciar a l’ascens, el que permetia mantenir-se automàticament a l’Estudiantes i el Valladolid. Finalment els tinerfenys van acabar pujant perquè van comprar-li la plaça al Lucentum d’Alacant, que patia una greu crisi econòmica. Els valencians aquella temporada havien jugat la Copa del Rei i els play-off. La 12-13 van ser Gipúscoa i Manresa els que es van acabar salvant, perquè Burgos i Lucentum no van poder assumir l’ascens per qüestions pressupostàries. Els alacantins havien evitat al cinquè partit de la final del play-off l’ascens del llavors River Andorra, imposant-se al poliesportiu en una nit tràgica.
 
El conjunt de Peñarroya va recuperar-se ràpidament d’aquell cop i el curs següent va obtenir l’ascens com a campió de la fase regular. El Burgos ho feia als play-off, però va renunciar-hi. El retorn a l’ACB dels andorrans va significar el descens del Valladolid, mentre que el Manresa se salvava. La temporada passada eren el Guipúscoa i el Fuenlabrada els que es mantenien in extremis perquè Burgos i Ourense no van poder pujar. Si el Burgos és qui ha vist com tres vegades no podia ascendir, el conjunt de Sant Sebastià suma el mateix nombre d’ocasions que es manté quan esportivament no ho mereixia. Els pròxims dies ha de confirmar aquest aspecte per tercer cop als despatxos.
 
Dia clau per al Bilbao Basket, que perdrà la categoria si presenta concurs de creditors
Situació crítica del Bilbao Basket, que està treballant a contrarrellotge per a no veure’s abocat a presentar concurs de creditors, el que suposaria perdre automàticament la plaça a l’ACB. La Lliga Endesa es troba amb un nou problema, ja que la marxa dels biscains suposaria a la competició quedar-se amb un nombre senar de conjunts, que comportaria que cada jornada un dels equips descansi a l’hora de confeccionar el calendari. El consell d’administració de l’enitat va ampliar 48 hores el termini que s’havia imposat, i que finalitzava dimecres passat, per aconseguir la línia de crèdit d’un milió d’euros per poder comptar amb el líquid necessari per desbloquejar l’estat financer dramàtic amb el que es troba actualment. Si no l’aconsegueix avui haurà de presentar corcurs de creditors, que porta al descens. El finançament que esperen tancar permetria regularitzar la tresoreria i començar a efectuar el pagament del deute actual de 2,7 milions, que es van comprometre a pagar abans del 30 de juny del 2017. Asseguren comptar ja amb uns 600.000 euros.Des del club es valora que en breu algun jugador de la plantilla acudeixi al fons de garantia salarial per rebre el que se’ls hi deu. Des del mes d’abril que no cobren.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT