PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’evolució dels preus es manté en el -0,9% durant el mes passat

L’hostaleria i la restauració, sectors on L’IPC va baixar

Per EL PERIÒDIC

Un comerç d'alimentació del Principat.
Un comerç d'alimentació del Principat. | ANA
L’índex de preus al consum del mes de juliol ha tingut una variació anual negativa del 0,9%, segons les dades facilitades aquest dijous pel Departament d’Estadística. Aquestes xifres constaten que la variació mensual ha registrat una disminució del 0,1%. 
 
De la mateixa manera, les dades indiquen que, a nivell mensual, els sectors econòmics on els preus han baixat han estat l’hosteleria, la restauració, el sector dels mobles i estris domèstics, l’esbarjo, el vestit i el calçat. En canvi, els sectors de l’alimentació, la salut, l’ensenyament i els béns i serveis diversos no han patit canvis. Malgrat la tendència general decreixent, els sectors de l’habitatge i dels transports han augmentat.
 
Pel que fa als països veïns, L’IPC d’Espanya, al juliol d’aquest any, se situa al -0,6% (juny 2016: -0,8%). Aquest augment de la variació anual ve donat principalment pels grups següents: aliments i begudes no alcohòliques (+2,5%), per la pujada dels preus de la fruita fresca i les llegums i hortalisses; oci i cultura (-0,6%) per la pujada de preus dels viatges organitzats. 
 
En contra, els grups pels quals la variació anual disminueix són: hotels, cafès i restaurants (+0,7%) ja que els preus dels hotels i altres allotjament registren una pujada menor que l’any passat; vivenda (-5,6%) principalment per una pujada menor dels preus de l’electricitat; transport (-4,1%) a conseqüència principalment d’una baixada dels preus dels carburants i lubricants.
 
En relació a França, al juliol del 2016, se situa al +0,2% (juny 2016 +0,2%). La baixada mensual del 0,4% s’explica principalment pels productes manufacturats (variació anual -0,3% i variació mensual -2,9%), a conseqüència de les rebaixes d’estiu en roba i calçat. 
 
També els preus de l’energia han disminuït (variació anual -3,3% i variació mensual -1,3%) a causa de la disminució dels preus del petroli. En contra, els preus dels serveis (variació anual +0,8% i variació mensual +1,0%) augmenten, especialment els preus dels serveis relacionats amb el turisme. I el grup de l’alimentació (variació anual +1,2% i variació mensual +0,1%) augmenta a causa de la pujada dels preus dels productes frescos. 
 
Inflació / La inflació subjacent es calcula recollint tots els preus de l’IPC amb excepció dels productes amb els preus més volàtils i no estacionals, és a dir, sense tenir en compte ni els Productes energètics ni els Productes frescos.
 
Així, segons publica estadística, al mes de juliol la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent és d’un punt. Baixa la variació anual respecte el juliol del 2015 dels preus dels Productes petroliers (-12,7% en variació anual, +1,7% en variació mensual) i dels Productes frescos (+1,1% en variació anual, +0,4% en variació mensual). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT